Seeder soovitab piimapukid muinsuskaitse alla võtta

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev piimapukk asub Pärnumaal Alu külas.
Pildil olev piimapukk asub Pärnumaal Alu külas. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tegi täna Võrumaal Kiidi turismitalus ettepaneku, et Eestis tuleks piimapukid muinsuskaitse alla võtta.

«Piimapukid iseloomustavad Eestis maaelu ja põllumajanduse ühte ajajärku ning need on olnud muuhulgas maastikuarhitektuuri üks osa,» rääkis Seeder Kiidi piimapukil, mille ehitasid Kiidi talus vabatahtlikena töötavad noored Lätist, Türgist, Venemaalt, Iisraelist ja Prantsusmaalt.

Niiöelda sümboolse piimapuki avanud Seeder tõdes, et Eestis ringi sõites piimapukke ega mustvalgeid lüpsikarju enam ei näe. See iseloomustab tehnoloogia arengut, mis tähendab omakorda hügieenilist ja tänapäeva nõuetele vastavat piimatootmist.

Samuti toonitas Seeder, et piimatootmine on Eesti põllumajanduses praegu üks olulisemaid tootmisharusid, millel on ka ajaloo jäädvustamisel oluline tähendus.

Minister leidis, et piimapukid on Eestis olnud omaette nähtus ja pakkus välja, et kultuuriminister Rein Lang võiks algatada väheste Eestis säilinud piimapukkide muinsuskaitse alla võtmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles