Ratas ei välista kaotuse korral koostööd teise poolega

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Jüri Ratas.
Edgar Savisaar ja Jüri Ratas. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Uut poliithooaega avaval Keskerakonna tänasel kongressil seisavad Edgar Savisaare vastaskandidaadi Jüri Ratase selja taha koondunud parteilased valiku ees, kas jätkata või vaadata teiste erakondade poole.

Jüri Ratas tõdes eile õhtul, et kongressi eel on tema meeleolu tõsine ja äraootav.
«See kongress on kindlasti üheks teetähiseks,» ütles ta. «Homne (tänane – toim) situatsioon pärast kongressi, kui Edgar Savisaar peaks võitma, on kindlasti hoopis teistsugune.»
Ametlikult Savisaare senisele juhtimisstiilile ja uue põhikirjaga veelgi enam karmistatavale parteirežiimile vastu hakanud keskerakondlastel on keeruline praeguses seisus erakonnaga edasi minna.

«Eks see on iga inimese enese otsus, kuidas nad edaspidi käituvad. Kui tahe koostööks on teisel poolel olemas, siis ma ei välistaks koostööd ka tulevikus,» nentis Ratas.

Ta peab kongressil ka kõne, milles keskendub oma nägemusele erakonna tulevikust.
«Minu sooviks oleks erinevaid generatsioone, nende soove ja arvamusi erakonnas hinnata ja ühendada. Jaguks meil vaid seda tarkust,» tutvustas Ratas mõnd oma seisukohta.

«Olen veendunult seda meelt, et kui suudame asju ajada ausalt, õiglaselt ja avatult, siis võib järgmisteks riigikogu valimisteks tõusta taas erakondade tippkonkurentsi,» rääkis ta.

Kongress hakkab hääletama ka erakonna põhikirja muudatuste üle. Kehtestada tahetakse notariaalse lepingu nõue, mille järgi kohustuvad valimistel kandideerijad ise oma valimiskulud hüvitama. Samuti visatakse uue põhikirja järgi tulevikus erakonnast välja kõik need, kes julgevad riigikogu hääletustel erakonna käsuliinile vastu hakata.

Keskerakonna põhikirja 6. punkt puudutab erakonna volikogu. Üht punkti muudetakse kavakohaselt järgmises sõnastuses: «Volikokku kuuluvad riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed, kes on Keskerakonna liikmed.»

Ja lisandub ka veel eraldi punkt: «Volikokku kuuluvad Keskerakonna Euroopa Parlamendi saadikud, kes on Keskerakonna liikmed.»
Poliitkuluaarides on olnud pikalt juttu sellest, et Keskerakonna europarlamendi saadikud Vilja Savisaar-Toomast ja Siiri Oviir ei pruugi oma saadikuaja lõpuni Keskerakonna ridadesse jääda.
Eilses Postimehes erakonna senist juhtimist, valimistel lüüasaamist ja pidevat opositsioonipõlve teravalt kritiseerinud Oviir sai kirgliku vastuse Savisaare usaldusnimekirja kuuluvalt riigikogu liikmelt Marika Tuus-Laulult.

«Paistab, et Oviiril on häbi kõikide Keskerakonna liikmete pärast. Tal on häbi, et Keskerakonna liikmed on keskklassist ja on lihtsad inimesed,» tõlgendas Tuus-Laul Oviiri sõnul, kui viimane ütles, et tal on piinlik olla erakonnas, kus inimesed kardavad karistusi teisitimõtlemise ja omatahtsi hääletamise pärast.

«Meie erakonna liikmed on eurosaadiku jaoks ilmselt liiga vaesed ja ei kuulu temaga samasse ühiskonna klassi, ju siis on häbi kuuluda nendega ühte erakonda,» leidis Tuus-Laul.

«Siiri Oviir on alati Keskerakonna esimehele keerulistel aegadel vastu seisnud, oli ka tema üks neist, kes haus 2004. aasta kevadel lahkumisplaane. Ju siis oli aga kasulikum paigale jääda, mõned hüved olid veel saamata,» lisas ta.

Postimehe andmetel on kongressil delegaate 1830, valimissedeleid on tellitud 2200. Täna kella 18ks peaks Keskerakonna uus esimees olema selgunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles