Ratas: tulevik on tume

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna 13. kongress
Keskerakonna 13. kongress Foto: Priit Simson

Keskerakonna esimeheks kandideeriv Jüri Ratas selgitas oma kõne alguses, et ta pole lubanud, et tema juhtimisel Keskerakond kohe valitsusse saab. Küll aga paranevat võimalused, et see juhtuda võiks, kui ta esimeheks valitakse.

Ratas meenutas, et viis aastat tagasi oli Keskerakond tunduvalt paremas positsioonis kui praegu.

Toonasest võimust valitsuses, Tallinnas ja Tartus on alles jäänud vaid Tallinna juhtimine. Erakonnal oli viie aasta eest tugev presidendikandidaat Arnold Rüütel, kes konkureeris Ilvesega tasavägiselt, samuti omati riigikogus juhtpositsiooni ja juhiti arvamusküsitlustel erakondade toetustabeleid.

Erakonna rahaline seis oli viie aasta eest Ratase hinnangul hea ning parlamendivalimiste eel oldi ühed favoriidid.

Ratase sõnul pole viie aastaga Eestis midagi muutunud - peaminister on endiselt Ansip, president Ilves ning riigitüür jätkuvalt paremale kaldu.

Möödunud aja jooksul on Keskerakond kaotanud kahed valimised, ka omavalitsustes polevat seis kiita.

«Tulevik on tume, me oleme isoleeritud, täpsemalt isolatsiooni jäetud. Erakond on suurtes võlgades, me pole enam vasaktiival liidrid vaid jääme varsti sotsidele alla. Helgemad pead enam erakonna juhtimises ei osale, nad on kas kõrvale tõrjutud või käega löönud,» rääkis ta.

Ratas märkis, et praegu erakonna esimeheks mitte kandideerides olnuks ta kas argpüks, küünik või karjerist.

«Peame oma kodu korda tegema,» lõpetas Jüri Ratas.

Ratase kõne järel näidati videoklippe teda toetavatest inimestest. Näiteks Rainer Vakra võrdles teda Soome uue peaministri Jürki Kataineniga, kes samuti 33-aastaselt oma erakonna juhiks sai.

Järgnesid Inara Luigase, Kalle Laaneti, Toomas Vareku, Lembit Kaljuvee, Denis Boroditši ja Vilja Savisaar-Toomasti toetusavaldused.

Siiri Oviir soovitas oma videoklipis Edgar Savisaarel võimust loobuda ning lasta erakonda juhtima uue jõuna Jüri Ratas. See pälvis saalis aplausi. Viimasena kiitis videos Ratast Heinz Valk.

Savisaar tunnistas enda kõne alguses, et vigu on tehtud ning viis aastat tagasi võis tõesti erakonna seis parem olla.

Samas meenutas ta kümne aasta tagust olukorda, mil president oli Lennart Meri, peaminister Mart Laar, Tallinna juhtis Jüri Mõis ning Keskerakond oli praeguse 44 omavalitsuse asemel koalitsiooni juhtiv jõud vaid 14-s.

Savisaare hinnangul sõltub kõik taustsüsteemist, millega praegust seisu võrrelda ning olevat loomulik, et erakonnal on raskemaid ja kergemaid, edukamaid aegu.

Otsest oma programmi või visiooni ta enam ei esitanud, kuid parafraseeris pikalt Chalice’i «Minu inimesi» ning meenutas, mida erakond 20 aasta jooksul tema juhtimisel saavutanud on.

Ta rõhutas, et erakonnadistsipliin ja südametunnistus ei pea olema üksteist välistavad, meenutas 2003. aasta kongressi kui ta lasi erakonnal otsustada, kas Euroopa Liiduga liitumist toetada.

Ta avaldas lootust, et ka seekord erakonna liikmed oma südametunnistuse järgi otsustavad ning valivad nii, et erakond saaks ühtsemalt ja tugevamalt jätkata.

Savisaare esinemine lõppes pika ja tugeva aplausiga laulu «Pole üksi üksi maa» saatel.

Kui tugevuselt oli mõlemat kandidaati tervitav ja nende esinemisi lõpetav aplaus enam vähem võrdne, siis Savisaare kõne järel kestis plaksutamine tunduvalt kauem.

Küll oli saalist lahkudes kuulda mõningast pettumust erakonna praeguse juhi kõne sisutuse ja visioonituse üle.

«Kui Ratas esitas plaanid tulevikuks, mida tegema peaks, siis Savisaar rääkis ainult, kuidas ta oma erakonda ja selle liikmeid armastab,» arutlesid kaks noormeest kõnede järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles