Tarand: president tuleb muuta taas inimlikuks

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand BNSi pressikeskuses ajakirjanike ees.
Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand BNSi pressikeskuses ajakirjanike ees. Foto: Toomas Huik

Keskerakonna presidendikandidaat Indrek Tarand ütles tänases teledebatis Toomas Hendrik Ilvesega, et praeguse presidendi ajal on see amet täitunud igavuse ja masinlikkusega ning seda tuleb muuta.

«Minul on kõige suurem lootus see, et presidendi insitutsioon tuleb jälle inimlikkusega täita. Presidendi insitutsioon ei pea olema täidetud igavuse ja masinlikkusega,» ütles Tarand ETV otse-eetris.

Saatejuht Aarne Rannamäe küsis, kas see pole mitte kriitika selles ametis praegu oleva Ilvese aadressile, ning Tarand ütles, et natuke on tõepoolest.

Ilves Tarandiga ei nõustunud.«Ma ei saa kuidagi nõus olla sellega. Kui vaadata intellktuaalset panust, mis mina olen andnud väga laiadele valdkondadele, siis ma võin vaid uhkust tunda.»

Ilves meenutas ka, et tegu on tema isiklike ideedega, mitte mõne targa nõuandja omadega.

Saatejuht täptsustas, et Tarand viitas sellele, et Ilves on presidendina kitsalt põhiseaduse valvur.

Tarand väitis, et presidendil on kolm dimensiooni – välispoliitiline, sisepoliitiline ning ülesanne olla eetiline majakas. Ta meenutas, et Lennart Mere järelhüüet kirjutades sai ta seda väita, märkides, et oleks väga uhke, kui seda saaks keegi kunagi öelda ka Ilvese kohta.

Ta ütles, et just Meri oli selline, nagu üks president peab olema, ning Ilves on tahtlikult presidendi ülesandeid vähendanud, valides põhiseadusliku minimalismi tee.

Ilves ütles seepeale, et parlamentaarses demokraatias ei ole presidendil kombeks seadustele poliitilist vetot panna – vetot tuleb panna vaid siis, kui minnakse vastuollu põhiseadusega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles