Paet: Somaalia piraatide ohjamiseks pole õiguslikku alust

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahistatud Somaalia piraadid.
Vahistatud Somaalia piraadid. Foto: AP / Scanpix

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Somaalia piraatide ohjamine osaliselt ka selle taga, et puudub õiguslik alus nende jõuga takistamiseks, ennetavaks kinnivõtmiseks ja baaside ründamiseks.

Tänasel NATO välisministrite kohtumisel otsustati, et tuleb jätkata võitlust Somaalia rannikul tegutsevate piraatidega, kuid seda tuleb teha vastavuses ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooniga.

«Viimase poole aasta jooksul, kui peaaegu iga päev on tulnud uudiseid piraatide rünnakutest, on kasvanud riikide valmisolek sellega tegelemiseks,» ütles Paet Postimees.ee'le.

Samas möönis ta, et õigusliku aluse puudumine on see, mis seda võitlust takistab. ÜRO resolutsioon lubab küll teiste riikide sõjalaevadel siseneda Somaalia territoriaalvetesse, kuid ministri sõnul on samas palju lahtisi küsimusi.

«Näiteks, mida teha vangistatud piraatidega, kuidas käib kohtumõistmine nende üle jne,» tõi ta paar näidet. Ta lisas, et just õiguslike probleemide tõttu on olnud juhuseid, kus juba vangistatud piraadid on tulnud vabastada.

Paedi sõnul ÜRO julgeoleku resolutsioon ei anna õigust ennetavaks tegevuseks, vaid annab loa pigem tegeleda tagajärgedega. «Kellegi jõuga takistamiseks või ennetavaks kinnivõtmiseks, piraatide baaside ründamiseks see voli ei anna,» nentis Paet.

Välisministri kinnitusel tuleb tegutseda samm-sammu haaval ning tema sõnul oli juba paar kuud tagasi vastu võetud ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon samm edasi. «Ei maksa eeldada, et kõiki samme tehakse korraga,» toonitas ta.

NATO jätkab Maailma Toiduprogrammi humanitaarabilaevade turvamist ning varsti alustab Somaalia vetes tegustemist  ka Euroopa Liidu sõjaline missioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles