Tudengite õppetoetus hakkab sõltuma vanemate rahakotist

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haridusminister Jaak Aaviksoo kinnitusel hakkab vaesematest peredest pärit üliõpilastele ette nähtud vajaduspõhine õppetoetus sõltuma nii tudengi enda kui ka tema vanemate sissetulekutest.


«Vanemate kohustus oma laste haridust toetada on igati mõistlik lähenemine,» ütles minister Postimees.ee´le. Detailsemalt aga ei olnud Aaviksoo valmis uut õppetoetuste süsteemi hetkel kommenteerima ning lubas seda teha lähipäevil.

Aaviksoo nägemuses võiks vaesematest peredest pärit tudengitele makstav igakuine toetus olla pool miinimumpalka ehk praeguse seisuga 139 eurot (2175 krooni).

Vajaduspõhine õppetoetuste süsteem põhineb ministri sõnul tegelikul sotsiaalmajanduslikul vajadusel ja puudutab vaid neid, kelle leibkonna majanduslik olukord ei võimalda tagada minimaalseid elatusvahendeid täiskoormusel õppimiseks või kelle erivajadusest tulenevad lisakulud ei võimalda õppes teistega võrdsetel alustel osaleda.

Aaviksoo kavandatava kõrgharidusreformi üks osa, uus üliõpilaste tugisüsteem, koosneb õppelaenust, vajaduspõhisest õppetoetusest ja muudest eritoetustest ning riiklikest stipendiumidest, mis jagunevad erialastipendiumideks riiklikult olulistes valdkondades ning tulemusstipendiumideks väga heade õppetulemuste eest.

Samuti säilib üliõpilasel õigus muudele riiklikele sotsiaaltoetustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles