Uudelepp: saame näha, kuidas põhiseadus töötab

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp.
Agu Uudelepp. Foto: Mihkel Maripuu

Politoloog Agu Uudelepa hinnangul annavad täna riigikogus toimuvad presidendivalimised võimaluse vaadata, kuidas töötab põhiseadus.

Uudelepp selgitas ETVle enne häälte lugemist antud intervjuus, et põhiseaduses on kaks näiliselt vastandlikku sätet - üks neist ütleb seda, et esimene koht, kus presidenti valitakse on riigikogu. «See paratamatult eeldab ka kokkuleppeid, sest vajalik on kahekolmandikuline häälteenamus,» vahendas ERRi uudisteportaal.

Teine säte ütleb aga, et riigikogulane on oma otsustuses vaba, mis Uudelepa sõnul tähendab, et riigikogulane peaks saama otsustada väljaspool neid kokkuleppeid, mis on sõlmitud.

«See, kui palju täna hääli antakse, kas neid on 75 Ilvese poolt ja 26 Tarandi poolt või tekivad väikesed kõikumised, aitabki meil vastata selle küsimusele põhiseaduse kohta - kui president valitakse täna, aga häälte arv ei ole täpselt selline, nagu matemaatika näitab, siis võib öelda, et põhiseadus presidendivalimiste ja riigikogulaste mõttevabaduse mõttes töötab,» selgitas politoloog.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles