Uudelepp ei usu Ilvese stiilimuutusse teisel ametiajal

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvest ootab peatselt ees teine ametiaeg Eesti Vabariigi presidendina.
President Toomas Hendrik Ilvest ootab peatselt ees teine ametiaeg Eesti Vabariigi presidendina. Foto: Raigo Pajula

Poliitikavaatleja Agu Uudelepp ei usu, et president Toomas Hendrik Ilves teisel ametiajal oma stiili väga märkimisväärselt muudaks.

«Ilvese teisest ametiajast rääkides on oluline küsimus, kas tema suhestumine parlamendierakondade juhtidega muutub või mitte,» selgitas Uudelepp Postimees.ee’le.

«Ma ei usu muutust, sest Toomas Hendrik Ilves on põhiseaduse raamidest kinni pidanud, näiteks Lennart Meri üritas neid piire pidevalt kombata ja võimalusel ka laiendada,» meenutas Uudelepp.

«Ei usu, et Toomas Hendrik Ilves oluliselt stiili muudab,» lisas ta.

«Viie aasta eest oodati Ilveselt, et ta oleks omamoodi moraalne kompass. Ja tõesti, Toomas Hendrik Ilves saab juhtida ühiskonnas olulistele asjadele tähelepanu, et milline käitumine on hea toon ja milline mitte. Võibolla mingi muutus või rõhuasetus tuleb selles osas,» rääkis Agu Uudelepp.


Tänu Tarandile sai selgeks, et põhiseadus töötab

Küsimusele, millist sisulist kasu Indrek Tarandi kandideerimisest Eestile oli, vastates rõhutas Uudelepp, et kindlasti oli sellest kasu, kuna see aitas näiteks ka paremini välja tuua, mida Toomas Hendrik Ilves kavatseb uuel ametiajal edasi teha.

«Ühe kandidaadiga valimised ei jätnuks kindlasti head muljet,» lisas ta.

«Tänu Indrek Tarandile sai selgeks, et meie põhiseadus töötab. Lisaks nüanss, et mõlemad kandidaadid kaotasid hääli: see näitab, et hoolimata sellest, mida fraktsioonijuhid ütlevad, on riigikogu liikmed oma hääletamistes siiski vabad, nende hääl pole mandaadiga seotud, nagu ka põhiseadus rõhutab,» sõnas Uudelepp.

«Seekordsed valimised aitasid selgemat pilti anda, et vahest kandidaatide esitamise ajaraamid vajavad muutmist, et mõned päevad enne hääletust ei ole ehk mõistlik piir selleks,» leidis Uudelepp.

«Selgeks sai ka, et üldsus ootab siiski debatti. Kui olnuks üks kandidaat, siis oleks pettumus olnud veel sügavam,» oli poliitikavaatleja Agu Uudelepp kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles