Ansip: minu seostamine nõukogude sõjaväeluurega on täielik jama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip teel presidendi juurde.
Andrus Ansip teel presidendi juurde. Foto: Liis Treimann

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip nimetas täielikuks jamaks Indrek Tarandi sõnu laupäeva õhtul presidendikandidaatide debatisaates, milles viimane seostas tema teenistust nõukogude armees sõjaväeluurega.

Tarand ütles laupäeva õhtul ETVs presidendikandidaatide debatisaates, et Andrus Ansip teenis nõukogude ajal punalaevastiku Tallinna ehituspataljonis sampoliidina. «Isepoliitide ametikohad olid sõjaväeluure ametikohad. /.../ Ta oli kaks aastat sampoliit, mis oli väga oluline elukutse nõukogude armee süsteemis,» ütles Tarand.

Peaminister Andrus Ansip ütles BNSile, et Tarandi sõnad on täielik jama.

«Ma küll ei kujuta ette, mida oleks sõjaväeluure võinud luurata sõjaväe betoonitehases kruusahunnikute, vanaraua ja betoonblokkide vahel. Tarand on kirjeldanud 2000. aastal Õhtulehes väga pikalt oma suhteid KGBga, kuidas temal õnnestus sõjaväes iga päev KGBga vestelda ja värbamiskatsetele vastu seista. Mind ei ole kunagi üritanud keegi värvata ja ma ei kohanud teenistuse aja jooksul ka ühtegi KGB-last, juhul kui nad muidugi ei olnud maskeeritud betoonplokkideks,» lausus Ansip.

Peaminister soovitas asjalikumat kommetaari toonaste olude kohta küsida Ants Laaneotsa käest, kes oli tol ajal sõjaväekomissar. «Tema teab, kuidas käsukorras sõjaväkke mindi. Ükski normaalne ülikooli lõpetanud inimene ei soovinud minna sõjaväkke. Mina hoidusin sõjaväeteenistusest, lõpuks said nad kätte minu günekoloogist abikaasa, kellele tehti teatavaks, et kaitseministri käskkiri minu sõjaväkke kutsumise kohta on allkirjastatud ja minul on valik kas viis aastat vanglat või kaks aastat sõjaväeteenistust, muud variandid nagu lolli mängmine või alla laskmine, ei maksaks kasutada, see tähendab vanglat,» meenutas Ansip.

Valitsusjuhi sõnul peaks Tarandi enda käest küsima, miks ta presidendidebatis taoliste süüdistustega esines. «Võib-olla on küsimus selles, et ta ei ole siiani ise rääkinud, kus tema teenistuses viibis. Ta on küll öelnud, et tegi seda Gatšinas [Leningradi oblastis]. Jälle, mul ei ole teada, mis väeosad seal on, aga teadlikumad inimesed on öelnud, et seal asetses KGB eriväeosa,» sõnas Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles