Wikileaks: vene poliitik süüdistas Keskerakonda FSB-lt abi saamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar 2007. aasta veebruaris Rakveres valijatega kohtumas.
Edgar Savisaar 2007. aasta veebruaris Rakveres valijatega kohtumas. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Vene poliitik Stanislav Tšerepanovi väitel andis Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) 2007. aasta valimiste ajal Keskerakonnale rahalist ja tehnilist abi, seisab Wikileaksi poolt äsja avaldatud dokumendis.

Wikileaks on avaldanud Ameerika Ühendriikide Tallinna saatkonna koostatud memo, milles antakse ülevaade venekeelsete Eesti elanike poliitilisest tegevusest.

Memos on viidatud partei Vene Erakond Eestis esimehele Stanislav Tšerepanovile, kelle sõnul on venekeelse elanikkonna toetus seotud Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare [memos läbivalt Saavisar] sidemetele Venemaa valitsuse kõrgete võimukandjatega. Tšerepanov väitis, et «viimaste valimiste» ajal osutas Venemaa Föderaalne
Julgeolekuteenistus (FSB) Ida-Virumaal Keskerakonnale «tehnilist ja rahalist abi».

Kuna memo on koostatud 2008. aasta juulis, peetakse dokumendis tõenäoliselt silmas 2007. aasta valimisi.

Tšerepanov ütles ERRi uudisteportaalile, et tal on äärmiselt raske kommenteerida kolmandate isikute kirjavahetust, kuid midagi sellist, nagu oli kirjas Wikileaksi avaldatud memos, ta öelnud pole.

«Oleks mul valimiste eel olnud faktid, mis võimaldanuks selliseid järeldusi teha, oleksin seda oma suurima konkurendi Keskerakonna vastu valimiseelses võitluses kasutanud,» lausus partei Vene Erakond Eestis juht, lisades, et on hariduse poolest jurist ning seetõttu suhtub alati ülima ettevaatlikkusega oma väljaütlemistesse.

Ta eeldas, et toonastes vestlustes erinevate poliitiliste jõudude ja diplomaatidega võis juttu olla pigem sellest, et Vene meedia toetas Savisaare kampaaniat.

«On ju üldteada, et vene erakonnal on väga raske konkureerida Keskerakonnaga, sest neil on leping Ühtse Venemaaga ja kõik vene telekanalid toetasid Keskerakonda, võimaldades neile reklaami. Meil ei olnud isegi PBKsse võimalik pääseda esinema,» selgitas Tšerepanov.

Kaitsepolitsei pressiesindaja teatas Postimees.ee'le, et amet ei pea vajalikuks kommenteerida Wikileaksis avaldatud materjale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles