Noor surmasõitja saab jõulud pere keskel veeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Laiksoo ei soovinud eile täpsustada, miks tema kaitsja Tallinna ringkonnakohtu otsuse riigikohtusse edasi kaebas.
Joosep Laiksoo ei soovinud eile täpsustada, miks tema kaitsja Tallinna ringkonnakohtu otsuse riigikohtusse edasi kaebas. Foto: Peeter Langovits

Mullu detsembris Järvamaal kolme inimese surmaga lõppenud avarii põhjustanud Joosep Laiksoo (18) saab jõulude ajal minna kirikusse ja võtta ka uue aasta kodus vastu, sest detsembris riigikohus tema saatust otsustada ei jõua.


Eile tund aega enne tööpäeva lõppu viis Joosep Laiksoo kaitsja Maano Saareväli Tallinna ringkonnakohtu kriminaalkantseleisse ümbriku kassatsioonkaebusega riigikohtusse.


Mille peale Laiksoo või tema kaitsja kaebab, seda Saareväli «kaitsealuse huve silmas pidades» ei öelnud.



Ka Laiksoo, keda Tallinna ringkonnakohus karistas kaheaastase vangistusega, millest tuleks ära kanda kolm kuud, ei kostnud sama küsimuse peale musta ega valget. Väga vaikse häälega lausus ta vaid: «Ma ei ütle midagi, sest ma ei taha sel teemal rääkida. Mu isa pole praegu kodus, aga ma tean, et ka tema ei ütle midagi.»



Võib vaid oletada, et Laiksoo kaebab karistuse karmuse peale, sest nagu Saareväli on varem öelnud – šokivangistus tema kaitsealusele ei sobi, kuna riigikohtu lahendeid vaadates pole alaealiste karistused samad mis täisealistel.



Millal Laiksoo tulevik selgub, ei saanud riigikohtu pressinõunik Eveli Kuklane eile öelda, sest riigikohus otsustab kassatsioonkaebuse menetlusse võtmise ühe kuu jooksul alates selle saamisest. Ehk siis ühe kuu jooksul sellest ajast, millal toimik ja kaebus riigikohtusse jõuavad.



«Tavaliselt jõuavad need meieni kolme päeva jooksul. Kui Laiksoo kaebus saabub  järgmise nädala alguses, otsustab riigikohus selle menetlusse võtmise jaanuari esimeseks pooleks,» selgitas Kuklane.



Ent kui asi võetakse menetlusse, võtab oma aja ka menetluse ettevalmistamine. Näiteks Lääne ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Merike Lugna sõnul küsib riigikohus siis tavaliselt ka prokuröri vastust kassatsioonkaebusele. «Ja kui riigikohus küsib, pean mina selle tegema,» lausus Lugna.



Samas ei tahtnud Lugna eile uskuda, et riigikohtu loakogu Laiksoo kaebusele menetlusloa annab.



«Kui see kaebus menetlusluba ei saa, jõustub ringkonnakohtu otsus ja Laiksoo peab vangi minema,» tõdes Lugna. «Ta olekski võinud seal olla. Milleks kummi venitada.»



Ent on veel võimalus, et riigikohus menetleb asja, tühistab ringkonnakohtu otsuse ja saadab asja taas esimese astme kohtu arutada.



17-aastane Joosep Laiksoo põhjustas eelmise aasta 8. detsembril Järvamaal autoavarii, milles hukkus kolm inimest: abielupaar Laine (75) ja Heinar (77) Koitla ning suure pere isa Tarmo Vardja (56).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles