Muhumaal lämmatab sõnnikuhais turismitalu

Ain Lember
, Oma Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnnik
Sõnnik Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Talu Muhumaal on tõsise probleemi ees, kuna naabruses asuvast OÜ Muhu Farmid lautadest leviv sõnnikuhais ja veereostus seab küsimärgi alla turismitalu edasise tegevuse.


«Kui lägahais on nii paks, et seda võib noaga lõigata, siis ega keegi vist enam huvi ei tunne, mida meil muuseumis näidata on,» ütles  turismitalu perenaine. Läga veetakse tema sõnul 1. aprillist novembri lõpuni.

17 aastat tegutsenud turismitalu perenaise sõnul tekkisid haisuprobleemid pärast seda, kui piimatootja hakkas kasutama vedelsõnnikuhoidlat.

Turismitalust 600 meetri kaugusel asuva OÜ Muhu Farmid tegevjuht Kristjan Aaso selgitas eile Muhu vallavalitsuses, et hais tekib eelkõige vedelsõnnikuhoidla kooriku mahasegamisest, vähemal määral ka läga transportimisel.

Aaso sõnul saaks probleemi leevendada, kui lepitaks kokku päevad, millal läga koorikut segatakse. Ka tulevat kõne alla haisvate tööde lükkamine öötundidele.

Naine lasi kontrollida ka vee kvaliteeti ning pöördus seoses kaevuvee reostusega
13. oktoobril keskkonnainspektsiooni poole. Tema hinnangul võis reostuse põhjustada OÜ Muhu Farmid loomade karjatamine karstialal.

Selgus, et lautade ümbrus ei vasta keskkonnakaitse nõuetele, mistõttu võis virtsavesi imbuda põhjavette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles