USA saatkonna hinnangul peegeldab Eesti välispoliitika USA oma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipud USA saatkonna juures.
Lipud USA saatkonna juures. Foto: Toomas Huik

Eesti välispoliitilised prioriteedid kattuvad USA Tallinna saatkonna hinnangul suuresti Ameerika Ühendriikide valitsuse omadega, selgub Wikileaksi poolt äsja avaldatud dokumendist.

Wikileaks on avaldanud Ameerika Ühendriikide Tallinna saatkonna koostatud memo, milles antakse hinnang välisminister Urmas Paeti poolt 2010. aastal riigikogule tehtud välispoliitika ülevaatele.

«Paeti kõne näitab, et Eesti on konstruktiivselt ja mõtestatult hõivatud maailma võtmepiirkondades, milledest mitmetel ei ole otsest ja nähtavat mõju Eesti kodanike igapäevaelule,» leiavad memo koostajad.

Eesti vaated maailmale langevad saatkonna hinnangul väga suures osas kokku Ameerika Ühendriikide valitsuse omadega, mis muudab Eesti väärtuslikuks partneriks.

«Eestil on asjakohased, hiljutised ja otsesed poliitilise ja majandusliku ülemineku kogemused, mis on kombineeritud tavatult suure ihalusega maailmas positiivselt panustada. Me kavatseme leida võimalusi, kuidas Ameerika Ühendriikide valitsus saaks neid oskusi ära kasutada.»

Memo on Wikileaksi andmetel koostatud mullu veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles