Wikileaksi tabas küberrünnak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaksi asutaja Julian Assange juulis Londonis.
Wikileaksi asutaja Julian Assange juulis Londonis. Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal kümneid tuhandeid uusi USA välisministeeriumi telegramme avaldanud Wikileaksi veebisaiti tabas Eesti aja järgi täna öösel eeldatavasti küberrünnak.

«WikiLeaks.org on praegu rünnaku all,» teatas rühmitus kella ühe paiku varahommikul Twitteris. Tund aega hiljem ei olnud saidile ega telegrammile võimalik ligi pääseda, vahendas AP.

Hiljem teatas Wikileaks, et internetikülg on endiselt küberrünnaku all ning palus inimestel telegramme otsida mõnelt peegelsaidilt või otsingusüsteemist cablegatesearch.net. Umbes kella kuue paiku hommikul teatas Wikileaks rünnaku lõppemisest.

Wikileaks on viimase nädala jooksul avaldanud umbes 130 000 seni salastatud USA diplomaatilist memo. Nii praegused kui endised Ühendriikide ametnikud väidavad, et dokumendid ei kaitse paljude allikate nimesid, kes on USA diplomaatidele rääkides palunud anonüümsust.

Näiteks AP avastas enam kui 2000 uuest memost üle 90 allika, kelle nimesid telegrammi autorid palusid kaitsta. Nüüd on USA võimude sõnul tõenäoline, et näiteks autokraatlikes režiimides ei julge konfidentsiaalsed allikad enam sõna võtta, halvemal juhul võidakse neid ka karistada.

Wikileaks teatas kriitikale vastuseks Twitteris: «Kallid valitsused, kui te ei taha, et teie saasta paljastataks, siis ärge käituge enam nagu sead. Lihtne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles