Kaitseministeerium sekkus Punase Risti ja kiirabi vägikaikaveosse

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kiirabi logo
Tallinna kiirabi logo Foto: Peeter Langovits

Tallinna kiirabi kasutab punase risti embleemi vääralt ja peaks selle lõpetama, leiab kaitseministeerium kiirabile ning sotsiaal- ja tervishoiuametile saadetud kirjas. Kiirabi lubab enne seisukohavõttu logo asjus põhjalikuma uurimise korraldada.

Tallinna kiirabi kasutab enda logona punast, horisontaalselt läbivate valgete triipudega risti valgel taustal, mis ümbritsetud punase kujundiga, mille ülemisel kaarel kirjas sõna TALLINN ja alumisel KIIRABI.

«Eesti Punane Rist (EPR) ja kaitseministeerium on seisukohal, et sellise embleemi kasutamine on käsitletav eksitavalt sarnase embleemi kasutamisena,» kirjutas kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran.

Punase risti nimetuse ja embleemi seaduse kohaselt on punase risti embleem punane rist valgel taustal ja seda tohib kasutada ainult rahvusvahelises õiguses ning seaduses nimetatud juhtudel. Sellele eksitavalt sarnase nimetuse või embleemi kasutamine on keelatud.

«Tallinna kiirabi embleem ei ole üks-ühele punase risti embleem, vaid sellega sarnanev ja eksitav embleem. Sarnane on selline embleem, mis enda põhiosas kasutab punast risti valgel taustal. Seejuures ei ole oluline, kui suur on rist ise või kas valge taust on millegagi piiritletud,» selgitab kantsler oma kirjas.

Seetõttu palub ministeerium Tallinna kiirabil lõpetada punase risti embleemi väärkasutus enda kiirabiautodel, vormirõivastel ja muudes kohtades. Kaitseministeerium märkis, et saatis kirja Eesti Punase Risti palvel, EPR pöördumised on kiirabi siiani tähelepanuta jätnud. Kaitseministeerium teostab aga punase risti seadusest ja Genfi konventsioonidest tulenevalt riigipoolset järelevalvet punase risti embleemi korrektse kasutamise üle.

Aastaid kasutusel

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas ütles Postimees.ee’le, et asja uuritakse. «Meil on oma logo kasutusel juba õige mitmeid aastaid ja siiamaani pole mõelnud, et see oleks väga sarnane mõne teise logoga. Kui nüüd kaitseministeerium sellise avalduse teeb, siis me peame uurima, võtame ekspertiisi selle kohta ja töötame välja mingid seisukohad,» märkis ta.

Adlase sõnul on Eesti Punane Rist nende poole pöördunud aastaid tagasi, kui uut logo veel välja töötatud polnud. «Varem tulid meile Hyundai-tüüpi autod juba tehasest punase risti embleemidega seintel, nagu vanasti nõukogude ajal olid meil kasutusel autod, millel olid punased ristid, aga need me oleme enamikus ära likvideerinud, vaid mõned üksikud reservis on,» kinnitas ta.

«Aga praegu nad käsitlevad ka olemasolevat embleemi liiga sarnasena, nii et jah, praegu peame seda koos mõtlema.»

Adlase sõnul sümboliseerib Tallinna kiirabi embleem tiibu, lennukat stiili, mille sees omakorda kiirtega läbistatud kujund, auto selle sees ning asutuse nimi ringikujuliselt selle ümber. «Mingi osa sellest tõepoolest ristikujuline on – osa punast, osa kollast värvi.»

Ta lubas, et pärast uurimist otsustatakse koos linnavalitsusega, kuidas edasi toimida. Praeguse embleemi kiire maha kraapimine ei tuleks kõne allagi. «See tähendaks suuri kulutusi uue logo väljatöötamisele ja asendamisele – meil on tööl 300 inimest, kel kõigil vähemalt viis vormielementi, kus sümboolika peal,» selgitas Adlas. Samuti on logo kõigil kiirabiautodel, dokumendiblankettidel, ümbrikutel ja mujal.

«Praegusel masuajal peab ratsionaalselt otsustama, mis on inimeste tervisele olulisem, kas kiirabi osutamine või mingi sümboolikaga tegelemine,» märkis peaarst.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles