Putin soovitas Ukrainal gaasi eest maksta

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Участок газопровода.
Участок газопровода. Foto: AFP / Scanpix.

Venemaa hakkab valitsusjuhi sõnul vähendama maagaasi tarneid Ukraina tarbijatele, kui see ei maksa ära oma arveid või üritab võtta endale lisa sellest voost, mis peab riigi kaudu minema mujale Euroopasse.

 

«Kui meie partnerid ei täida oma kokkuleppeid, siis me vähendame tarneid,» hoiatas peaminister Vladimir Putin täna otse-eetris rahva küsimustele vastates.

Putin meenutas, et tasuta kaupu ei ole ja ukrainlased peavad gaasi eest samuti maksma, vahendas Interfax. Ta avaldas samas lootust, et probleeme transiidiga läbi Ukraina siiski ei teki, kuid lubas selles küsimuses pidada konsultatsioone Euroopa klientidega ja viimaseid vajadusel ette hoiatada.

Ukraina võlgneb peaministri sõnul endiselt üle kahe miljardi dollari. Ta küll nõustus, et ka ukrainlased kannatavad majanduskriisi käes, kuid lisas, et Venemaa ei saa enam subsideerida nende gaasitarbimist.

«Kuidas me saaksime jätta kehtima praeguse aasta hinnad?» küsis peaminister. «Kas te olete oma mõistuse kaotanud?»

Putin kordas nõudmist, et kõik endised Nõukogude vabariigid maksaksid gaasi eest rahvusvahelise taseme järgi, mitte ei nõuaks vanu subsideeritud hindu. Samas arvas ta, et üleminek peaks olema pehme.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles