Jahimehed nõustuvad loomakaitsjate üleskutsega loobuda kitsejahist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metskitsed niidul.
Metskitsed niidul. Foto: Riin Laasik

Eesti Jahimeeste Selts on loomakaitsjatega sama meelt, et metskitsede arvukuse püsiva languse tõttu tuleb nende küttimist vähendada või sellest sootuks loobuda.


«Küttimine on õigustatud madala arvukusega piirkonnas haigete ja väärarengutega isendite puhul,» ütles Postimees.ee’le seltsi tegevjuht Hegne Lump.

Lump tõdes, et metskitse arvukus on viimaste aastate jooksul näidanud püsivat langust.

«Selle põhjuseid võib olla mitu, kuid üheks selgelt avaldunud teguriks võib pidada ilvese arvukuse kasvu ja sellest tulenevat kisklus-surve suurenemist. Lisaks peab arvestama kahte möödunud rasket talve, mil hukkus metskitsi märgatavalt rohkem kui eelnevatel aastatel,» sõnas Lump.

Harjumatult madalast temperatuurist ja sügavast lumest tingitud raske ligipääs looduslikule toidule ning samaaegselt suurenenud energiavajadus kutsusid esile metskitsede organismi nõrgenemise ja vastupanuvõime vähenemise haigustele.

«Samuti võib avalduda raske talve mõju väikesemas metskitsede järelkasvus. Küttimine on näidanud tugevat langustrendi. Kui võrrelda 2009. ja 2010. aasta küttimismahte, siis on need vähenenud kolm korda,» märkis Lump.

«Seetõttu ongi jahimehed suhtunud metskitse küttimisse suure ettevaatlikkusega ning teinud otsuseid nii küttimise vähendamiseks kui ka üldse küttimisest loobumiseks vastavalt piirkonna arvukuse väga olulisele langemisele,» ütles Lump.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles