NASA kardab kosmosejaama mehitamata jätmist

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam
Rahvusvaheline kosmosejaam Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA pelgab rahvusvahelise kosmosejaama mehitamata jätmist, kui Venemaa ei suuda hiljemalt oktoobri lõpus oma raketiprogrammi jätkata.

Venemaa lükkas mehitatud kosmoselaeva Sojuz maandumise 8. septembrilt kuu aja võrra edasi, sest eelmisel nädalal kukkus Siberis alla kandelaev Progress, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Maast 350 kilomeetri kõrgusel orbiidil viibiv rahvusvaheline kosmosejaam (ISS) on teadlaste abiks olnud juba 13 aastat, kuid nüüd ähvardab - vähemalt USA kosmoseprogrammi eestvedajate sõnul - oht, et jaam jääb esimest korda 11 aasta jooksul mehitamata, sest jaamaga ainsana ühendust pidaval Venemaal kukkus rakett pärast starti alla.

Inimesed toona kannatada ei saanud, kuid kuna nii mehitamata veolaeval kui mehitatud Sojuzil kasutatakse samu raketimootoreid, on mure suur.

Venemaa on ainus riik, mis suudab korraldada mehitatud lende rahvusvahelisse kosmosejaama, sest NASA lõpetas süstikute vanadusele ja rahapuuduse tõttu uute väljatöötamise võimatusele viidates lennud lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles