Saaremaa vetest leiti II maailmasõja aegne ründelennuk

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinsuskaitseameti nõunik kinnismälestiste alal Maili Roio näitab  allveerobotit ja sonarit.
Muinsuskaitseameti nõunik kinnismälestiste alal Maili Roio näitab allveerobotit ja sonarit. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Juulis korraldatud allveeuuringute käigus avastasid laevavrakkide kaardistajad Saaremaa vetest lisaks allveelaevale Teise maailmasõja ajal alla lastud Vene ründelennuki Il-2 ja kaks samuti sõja ajal uputatud seni veel tuvastamata laevavrakki.

«Avastasime seal kaks laevavrakki, mille kindlakstegemisega töö veel käib, ning lennuki Il-2,» ütles Meie Maale allvee-ekspeditsiooni juht, muinsuskaitseameti nõunik kinnismälestiste alal Maili Roio. Tema sõnul kogutud andmetega käib töö edasi ja seetõttu ei saa tehtust veel lõplikku kokkuvõtet teha.

Roio kinnitusel on nüüdseks kindlaks tehtud ka Ruhnu lähistelt leitud allveelaeva päritolu ja suure tõenäosusega on tegu nõukogude allveelaevaga C-310, mille ühe versiooni järgi uputasid venelased ise õppe-eesmärgil.

Suviste allveeuuringute üks tähelepanuväärsemaid leide oli ka Kihnust leitud Saksa auriku SS Meyersledge vrakk, mille ühe versiooni kohaselt 1944. aasta 24. septembril lasti  kolme miili kaugusel Kihnu saarest põhja Nõukogude lennuvägi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles