Tänavu on uppunud 44 inimest, mullu samal ajal 86

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tänavu on uppunud 44 inimest, mullu sama ajaga uppus ligi poole rohkem ehk 86 inimest.

Tänavu uppunutest ligi 90 protsenti on mehed, eriti vanusegruppidest 15-35 ja 55 ning vanemad. Suvekuudel juunis, juulis ja augustis uppus tänavu 34, mullu 63 inimest.

«Üheks mõjuteguriks on kahtlemata ilm. Tänavu oli EMHI (Eesti Meteoroloogia- ja Hüdroloogia Instituut) andmetel juunis 3 ja juulis 7 päeva, mil õhutemperatuuri maksimumid küündisid üle 30 plusskraadi. Sellistel kuumaperioodidel soojeneb ka veetemperatuur ja inimesed käivad sagedamini suplemas või veest jahutust otsimas. Kahjuks on sellistel perioodidel ka uppumisi rohkem, paraku paljudel juhtudel alkoholi kaasmõjul,» selgitas päästeameti pressiesindaja Martin Vallimäe.

Näiteks 2010. aasta juuli, mil uppus kokku 35 inimest, oli erakordselt kuum periood. EMHI andmetel ületas õhutemperatuur toona kokku 16 juulikuu päeval pluss 30 kraadi. Mullu augustis oli selliseid päevi 6. Otsene seos ilmastiku ja uppumiste vahel on olemas aastate kaupa.

Sellele vaatamata on suurimad ohud uppumisel alkohol ja oma võimete ülehindamine. Upuvad reeglina nooremapoolsed mehed. Sellele sihtgrupile mõelduna jõudis päästeameti tänavune sotsiaalkampaania «Kui jood, ära uju!» ka paremini kohale, kuigi hoiakute ja käitumise muutmiseks on veel pikk tee käia. Lisaks pole kiita eestlaste ujumisoskus, nooremapoolsed mehed kipuvad seda ülehindama ka ilma alkoholi mõjuta.

Tänavu näiteks 3.-5. juuni ehk reedest pühapäevani uppus üle Eesti neli inimest ja samuti sellest järgmine nädalavahetus oli traagiline, mil 11. juunil uppus üle Eesti eri paigus samuti neli inimest. Rohkem taolisi soojade ilmade ja nädalavahetusega seostatavaid sagedasemaid uppumisi polnud.

Uppumised olid sagedasemad Ida-Virumaal (8), Harjumaal (7) ja Tartumaal (6) ja Võrumaal (5). Sagedamini uputi jões või järves, vähem karjääris ja meres.

Mullu oli sage uppumine tiiki, tänavu pole õnneks sellised õnnetused olnud sagedased, kuid halva trendina on tänavu inimesed kukkunud erinevatesse kaevudesse. Kaevu on inimesed tänavu uppunud 5 korral, paar traagilist õnnetust oli seoses jääst läbi vajumisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles