Hiina tühistas dalai-laama külaskäigule viidates Seederi visiidi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis visiidil viibinud dalai-laamale meeldis Radissoni hotellis esinedes hirmsasti laual olnud lilleseade.
Eestis visiidil viibinud dalai-laamale meeldis Radissoni hotellis esinedes hirmsasti laual olnud lilleseade. Foto: Raigo Pajula

Vastureaktsioonina Eesti poliitikute kohtumistele dalai-laamaga tühistas Hiina põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi septembrikuus toimuma pidanud visiidi.
 

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles BNSile, et tema visiit Hiinasse pidi toimuma juba eelmisel aastal ja seda Hiina initsiatiivil. Erinevatel põhjustel lükkus visiit aga edasi ning oleks pidanud toimuma tänavu 17.-24 septembrini.

Seederi sõnul ajastati visiit ajale, mil Shanghai lähedal Hefeis toimub Hiina ja Ida-Euroopa toiduainetööstuse ja suurpõllumajandusele keskenduv konverents. Samuti oli visiidi kavas Seederi kohtumine Hiina põllumajandusministriga ning mitmete Hiina põllumajandusettevõtete külastamine.

«Visiidi kava oli Hiinaga täpsustatud ja kooskõlastatud,» ütles Seeder. «Täna [neljapäeval] tuli põllumajandusministeeriumisse teade, kus Hiina põllumajandusministeeriumi välissuhete osakond andis teada, et poliitilisel tasemel kohtumised on tühistatud,» ütles Seeder. «See tähendab, et minister pole [Hiinasse] oodatud.»

Seederi sõnul toodi teates poliitilise kohtumiste tühistamise põhjuseks «augusti keskel Tallinnas toimunud intsident».

Augusti keskel käis Eestis Tiibeti usujuht dalai-laama, kes kohtus külaskäigu ajal mitmete Eesti riigitegelastega.

Seederi sõnul ei tulnud sarnane reaktsioon Hiina poolt ootamatult. «Olin arvestanud, et selline reaktsioon võib tulla,» sõnas Seeder, lisades, et samas oli tema ainus Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv minister, kes ei kohtunud Tiibeti usujuhiga.

Minister avaldas arvamust, et tegemist on ühekordse vastuaktsiooniga ning sellega ei kaasne pikemaajalist mõju kahe riigi suhetele. «Tippametnikud ja ettevõtjad on jätkuvalt Hiinasse oodatud,» märkis ta.

Seeder sõnas, et tippametnikud ilma ministrita Hiinasse visiidile ei lähe, küll aga sõidab sinna äridelegatsioon. Põllumajandusministeeriumi välissuhete ja eurokoordinatsiooni osakonna andmetel kuulub äridelegatsiooni neli Eesti põllumajandusettevõtete esindajat.

Nobeli rahupreemia laureaat, Tiibeti usujuht, XIV dalai-laama Tenzin Gyatso käis Eestis visiidil augusti keskel budismi instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel. Dalai-laama kohtus mitteametlikult president Toomas Hendrik Ilvesega. Samuti kohtus Tiibeti usujuht ka sel ajal peaministri kohuseid täitnud kaitseminister Mart Laari ning mitmete teiste poliitikutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles