Teadlased lubavad tulevaks kevadeks sünteetilisi viinereid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinerid
Viinerid Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Toitumises toimub uus revolutsioon, mis on sama tähtis, nagu oli üleminek jahipidamiselt karjakasvatusele, kinnitavad Hollandi teadlased, lubades hakata laboris viinereid valmistama juba kuue kuu pärast.

Peamiselt searakkudega katseid teinud Maastrichti Ülikooli teadlane Mark Post avastas viisi, kuidas kasvatada lihaseid laboritingimustes. Selleks võttis ta sea tüvirakud ja toitis neid hobuse loote vereseerumiga ning kasvatas 2,5 sentimeetri pikkused ja 0,7 sentimeetri laiused ribad, mis sarnanevad lihastele, vahendas ERR Uudised väljaannet New Scientist.

Post rääkis sel nädalal Rootsis Göteborgis toimunud kohtumisel, millel teadlased arutasid sünteetilise liha valmistamise võimalust, et ta tahab hakata töötama ka veiste tüvirakkudega ning avaldas lootust, et aasta pärast saab juba hamburgerit.

Selle aasta juunis teatasid Jaapani teadlased, et nad on leiutanud mooduse, kuidas sünteesida liha kanalisatsiooni jõudnud väljaheidetest, vahendas Digital Trends.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles