Kultuuriministeerium: museaalide hoiutingimused paranevad

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriministeerium.
Kultuuriministeerium. Foto: Peeter Langovits

Kultuuriministeerium kinnitab vastuseks riigikontrolli tähelepanekutele, et on järjepidevalt seisnud hea muuseumide hoiu- ja eksponeerimistingimuste eest ning olukord paraneb aasta-aastalt.

Ühtlasi on viimase kuue aasta jooksul oluliselt kasvanud museaalide arv, mille kirjeldused on sisestatud muuseumide infosüsteemi, kus ka iga huviline saab ülevaate suurest hulgast ajaloopärandist.

Ministeeriumi muuseuminõuniku Marju Reismaa ütles, et hiljuti valminud avalik kasutajakeskkond sisaldab praegu infot enam kui 1,5 miljoni museaali kohta. Ta märkis, et alternatiiv oleks oodata aastaid, kui kõigi museaalide põhjalikud kirjeldused on jõutud infosüsteemi sisestada, ning alles siis see kõik korraga avalikuks muuta, kuid kultuuriministeeriumi hinnangul ei ole selline lähenemine mõistlik.

Reismaa sõnul on kaasrahastatud paljude muuseumide renoveerimistöid, et tagada tänapäevased eksponeerimis- ja hoiutingimused. «Kuigi majanduslanguse periood on mõjutanud investeeringute mahtu ja Euroopa Liidu tõukefondide vahendeid ei ole olnud võimalik kasutada hoidlate renoveerimiseks ega ehitamiseks, püütakse kõikide vajadustega arvestada vastavalt võimalustele eelseisvatel perioodidel,» ütles Reismaa.

Muuseuminõunik märkis, et aastatega on muuseumides toimunud mitmeid arenguid sisulistes tegevustes – enamuse muuseumide põhimäärusi on viimaste aastate jooksul täiendanud punktiga, mis sätestab kogumispoliitika nõude ja lisaks sellele tuleb lähiajal kinnitamisele kogude poliitika koostamise juhend.

«Jätkuvalt peame oluliseks, et muuseumides toimuksid korralised inventuurid, nende läbiviimisest peavad muuseumid andma ministeeriumile ülevaate iga aasta alguses. Lisaks teostatakse järelevalvet muuseumides kohapeal, kus komisjon kontrollib lisaks inventuuride läbiviimisele ka museaalide arvelevõtmise dokumente, museaalide seisundit ning muuseumikogu hoidmise ja eksponeerimise tingimusi,» selgitas Reismaa.

Muuseuminõuniku hinnangul on muuseumid teinud vastavalt olemasolevatele võimalustele ja tingimustele head tööd, kuid kindlasti vajab kogu valdkond jätkuvalt arendamist nii sisulise kui ka majandusliku poole pealt ja see saab toimuda üksnes tihedas koostöös muuseumidega.

Riigikontroll leidis oma täna avalikustatud järelauditis muuseumivarade kohta, et kultuuriministeerium pole täitnud mitmeid varasemaid soovitusi muuseumivarade paremaks korraldamiseks, muuhulgas pole välja töötatud üleriigilist kogumispoliitikat, mis võimaldaks muuseumide omavahelist tööjaotust kokku leppida. Samuti ei ole seadustatud muuseumide infosüsteemi (MuIS) museaalide üle peetava arvestuse alusena. Kogude korrastamise põhimõtted on läbi vaatamata ja seetõttu pole ka juhul, kui varasem kogumistegevus pole toimunud läbimõeldult ega põhjendatult, võimalik muuseumikogusid korrastada, teatas riigikontroll.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles