Putin naasis riigipeaks

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Traditsiooni rahvaga televisiooni otse-eetris suhelda lõi Vladimir Putin esimese Venemaa presidendina, eile tegi ta seda peaministrina, partei Ühtse Venemaa liidrina ja lihtsalt rahvaisana.


Viimasele viitab tõik, et kogu enam kui kolmetunnise otsesaate jooksul, mil valitsusjuht vastas ligi 70 küsimusele, kutsusid inimesed teda peaministriks vaid paaril korral. Enamasti kasutati nimelist ja lihtsat pöördumist: Vladimir Vladimirovitš.



Lisaks sellele, et Putin esines otseliinis esimest korda mitte kui president, ei saanud ta saatejuhi sissejuhatavale küsimusele alustada vastusega majanduskasvust.



Kõnekeelsed pärlid


Internetiväljaande gazeta.ru õelad kirjatsurad, kes fikseerisid Putini väiksemagi eksimuse, panid tähele, et enne igale majandust ja kriisi puudutavale küsimusele vastamist võttis ta pausi ning ohkas sügavalt. Seejärel rahustas rahvast, et Venemaa saab kriisist igal juhul üle ning pensionid ja sotsiaaltoetused tõusevad, nagu plaanitud.



Tema seekordsete kõnekeelsete pärlite sekka kuulusid lausungid, et USA valitsus «nakatas» oma tegevusega ülejäänud maailma majandused, et pangad ei tohiks kodulaenude omanikke «kollitada», et Gruusia võimud korraldasid Lõuna-Osseetias «veresauna» ja et jutud uue raha käibeletulekust on «täielik jura».



Ühe kanali pärusmaa


Kui liidrilt küsiti, kuidas ta suhtub Saakašvili üht teatud kohta pidi ülesriputamisse, mis on käinud läbi kogu maailma meediast, reageeris ta teravalt: «Miks ainult üht pidi?»


Samamoodi ironiseeris ta küsimuse «Miks saab riigis korralagedus alguse alati valimistest?» üle, vastates küsimusega: «Millist riiki te küll silmas peate?»



Erinevalt presidendiaegsetest otseliinidest sai Putiniga suhelda vaid kuue Venemaa regiooni rahvas, saade läks eetrisse Kremli asemel Ühtse Venemaa kongressi hiljuti võõrustanud Gostinnõi Dvori kompleksis spetsiaalselt seks puhuks ülesehitatud stuudiost ning seda kandis üle vaid üks riiklik telekanal Rossija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles