Läti üritab latti päästa riigieelarvet amputeerides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Ivars Godmanis astus tagasi.
Läti peaminister Ivars Godmanis astus tagasi. Foto: Liis Treimann

Riigieelarvet oleks pidanud varem kärpima ja kriisi ennetama. Meile aga öeldi, et kriisi pole ega tule, lausus riialane Vladimir Hanevics eilse teate kohta, et Läti kärbib järgmisel aastal riigieelarvet 600 miljoni lati ehk ligi 13 miljardi krooni võrra.


Lisaks eelarvekärbetele raputasid Lätit eile kuuldused, et Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) on nõudnud lati devalveerimist. Peaminister Ivars Godmanis kinnitas seepeale, et rahvusvaluuta ei kuku.

Ka rahandusminister Atis Slakteris väitis, et IMFi ja ELiga peetavatel laenu saamise kõnelustel on jõutud seisukohale jätta lati kurss muutmatuks. Ta möönis, et osa IMFi eksperte on soovitanud rahvusraha devalveerimist, kuid Läti valitsus ja Läti Pank seda seisukohta ei jaga.

«Lahendame oma majandusprobleemid kulude kärpimisega nii, et see rahuldaks meid ja rahvusvahelisi institutsioone, kes siis oleks valmis meile laenu andma,» vahendas Slakterise sõnu BNS.

Suured eelarvekärped

Kärpimisele lähevad peaminister Godmanise väitel peaaegu kõik kulutused. Kokku tõmmatakse riigikaitse, hariduse, meditsiini, teede ja põllumajanduse väljaminekuid. Nagu Eestiski, on ainsaks pühaks lehmaks pensionid, mida ei puudutata.

«Palgatõusud on välistatud. Olulisem on säilitada töökohti kui võidelda palgatõusude eest,» lausus Godmanis uudisteagentuuri Leta sõnul.

Karmi sõnumi kuulutamiseks kutsus Godmanis eilseks kokku Läti parlamendi eriistungi ning esines kõnega, kus palus avaldada Lätile toetust. Tema sõnul võib riigil tekkida väljamaksete tegemisega raskusi juba märtsis, kui kulusid praegu ei kärbita.

Lihtsad lätlased eriistungit siiski millekski eriliseks ei pidanud, parlamendihoone ees oli meelt avaldamas vaid kaks vana meest, kes käivad seal juba kolmandat aastat järjest igal neljapäeval. Mehed soovivad, et seim neile omandireformi käigus tehtud ebaõiglusele lahenduse leiaks.

Jelgava linnas ei soovinud inimesed Postimehega poliitikast eriti rääkida, ent Godmanise nime mainimine tekitas kahel kõnetatul kontrollimatu raevupurske.

Kohaliku kaubanduskeskuse juures suitsu tegev koduperenaine Nina Ivanova pidas kõiges peasüüdlaseks hoopis president Valdis Zatlersit. «Ta on meil hea kirurg, aga kehv president,» lausus Ivanova.

SEB Latvia analüütik Andris Vilks lausus, et Läti vajab väga nii IMFi kui Euroopa Komisjoni abi.

«See peaks olema hädavajalik tõuge meie valitsusele, et kiirendada reformide elluviimist,» ütles Vilks.

Vilks lootis, et kui Läti suudab kulusid kärpida, vähendada viimastel aastatel ülekäte läinud inflatsiooni ning samas takistada eelarvepuudujäägi liiga suurt kasvu, võib euroga liitumise eesmärk peatselt teostuda. Tema sõnul on võimalik tähtaeg aasta 2012.

Valus maksutõus

Lisaks eelarvekärbetele tahab Läti üle kahe miljardi krooni lisa saada odavamaid käibemaksumäärasid tõstes, mis kehtivad praegu mitmetele kaupadele.

See ei meeldinud Läti ametiühingute esindajale Egils Baldzensile, kelle hinnangul lööb maksutõus valusalt nii ettevõtteid kui tarbijaid ega aita saavutada majanduskasvu. Tema sõnul peaks valitsus maksude tõstmise asemel keskenduma ettevõtete konkurentsivõime suurendamisele.

Hanevics üritas aga olla optimistlik. «Parexi pangas mul raha pole. Mõnel sõbral on, aga ka neil pole probleeme tekkinud,» lausus Hanevics.

Oma sääste pole ta samuti välisvaluutaks vahetanud. «On vaja uskuda, et latt on tugev, kuigi kõike võib juhtuda,» lausus ta.

Üks küsimus

Liiguvad kuuldused, et Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) nõuab laenu taotlevalt Lätilt rahvusvaluuta lati devalveerimist. Mida teie sellest arvate?

Andris Vilks
SEB Latvia analüütik

Niisuguseid kõlakaid liigub meil kogu aeg – nii lati devalveerimise kui ka pankade kõrbemise kohta. Selles pole midagi uut, juba mullu räägiti korduvalt sama juttu.

Praegu võime kinnitada, et Läti peab läbirääkimisi IMFiga peamiselt majanduse käimatõmbamiseks vajaliku eelarve tasakaalu taastamise nimel, mitte rahvusvaluuta teemadel.

Kõigile on selge, et lati devalveerimine ei aitaks Läti majandust. Me pole suur eksportiv riik ja meil on palju laene eurodes. Arvan, et kõik kuulujuttude levitajad peaksid mõtlema Läti majanduse tervisele, sest see on väga tundlik teema kõigi Balti riikide puhul.

Meile kõigile on peamine eelarve tasakaalu saavutamine ja majanduskasvu taastamine. See on põhiküsimus ja sellest ka räägitakse. Devalveerimine ei aitaks midagi lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles