Kriisist rääkimine võib Lätis kongi viia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks ööpäeva kongis veetnud Ventspilsi Ülikooli majanduslektor Dimitrijs Smirnovs sai eile Läti julgeolekupolitseist kätte oma arvuti. Pilt on tehtud trammis, kui Smirnovs sõitis Riia bussijaama, et sealt edasi Ventspilsi minna.
Kaks ööpäeva kongis veetnud Ventspilsi Ülikooli majanduslektor Dimitrijs Smirnovs sai eile Läti julgeolekupolitseist kätte oma arvuti. Pilt on tehtud trammis, kui Smirnovs sõitis Riia bussijaama, et sealt edasi Ventspilsi minna. Foto: Liis Treimann

«Ärge hoidke oma raha pankades ja ärge hoidke seda lattides. Praegusel ajal ei pea inimesed hoolima pankadest, vaid iseendast,» kirjutas Läti Ventspilsi Ülikooli 32-aastane majanduslektor Dmitrijs Smirnovs kohalikule lehele Ventas Balss saadetud kommentaaris.


Selle eest pistis Läti julgeolekupolitsei Smirnovsi paari nädala eest kaheks ööpäevaks kongi, et mees oma sõnade üle järele mõtleks.



Peale selle võeti Smirnovsilt ära tema arvuti, millel ta eile Läti julgeolekupolitsei peakontoris Riias järel käis. Pärast 40-minutilist paberimäärimist, mis mehel oma vara kättesaamiseks politseis kulus, polnud ta enam Läti majanduse käekäigu kommenteerimisel kuigi entusiastlik.



«Ei tahaks midagi öelda,» lausus Smirnovs ebalevalt küsimuse peale, kus ja millises valuutas peaksid lätlased nüüd oma sääste hoidma.



Ülekuulamistel uurisid politseinikud Smirnovsi sõnul, miks ta niisuguse kommentaari andis ja kas ta üritas sellega Läti majandust kõigutada.



«Ma ju rääkisin vaid seda, mida reitinguagentuurid ja analüütikud juba enne väitnud olid,» ei mõistnud Smirnovs, miks just tema välja valiti. 48 tundi üksikkongis istunud Smirnovsi kuulati üle kaks korda ning pärast teist ülekuulamist ei lastud teda kohe minema. Hoiti kongis, kuni seadusega lubatud aeg täis sai, edasiseks vahi all hoidmiseks tulnuks juba kohtu luba hankida.



Arvuti kättesaamine ei tähenda Smirnovsile veel loo lõppu, sest tema tegude uurimiseks on algatatud kriminaalasi ja tal on keelatud riigist lahkuda. Kriminaalasja aluseks on eelmise aasta lati devalveerimise paanika tõttu seadustesse tehtud parandus, mis võimaldab rahandussüsteemi kohta valeinfo levitamise eest inimese kriminaalkorras süüdi mõista. Läti julgeolekupolitsei muudab kogu lugu aga närviliseks, sest Smirnovsi saaga on tekitanud maailmas elavat vastukaja.



Kui Postimehe fotograaf eile Smirnovsist pärast julgeolekupolitsei peamajast lahkumist pilti tegi – nii, et ka politsei silt peale jäi –, tuli majast välja kurjalt õiendav ametnik. Ta teatas, et niisugune tegevus on keelatud ja selle maja ees pildistada ei tohi. Fotoaparaadi ähvardas ta ära võtta ja vajadusel ajakirjanikud samuti kongi pista. Teoks ähvardusi siiski ei tehtud.



Smirnovs pole ainus kriisi õhutamise kahtlusega julgeolekupolitsei hambu jäänud lätlane. Kriminaalmenetlus algatati ka laulja Valters Fridenbergsi suhtes, sest ta oli ühel kontserdil naljatamisi soovitanud kuulajatel oodata vähemalt kontserdi lõpuni, enne kui nad tormavad oma raha pankadest välja võtma.



Protesti julgeolekupolitsei tegevuse vastu on avaldanud Läti ajakirjanikud. Nad kirjutasid avaliku kirja, kus nõuavad inimeste seisukohtade väljendamise pärast algatatud kriminaaluurimiste lõpetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles