Gaza abilaeva raport vihastas Türgit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli eriväelane mullu 31. mail Mavi Marmaral aktivistide küüsis.
Iisraeli eriväelane mullu 31. mail Mavi Marmaral aktivistide küüsis. Foto: SCANPIX

Seoses mullu Gaza sektorisse teele olnud ja Iisraeli eriväelaste poolt kinni peetud abilaeva Mavi Marmarat puudutava ÜRO raportiga saatis Türgi maalt välja Iisraeli suursaadiku ja peatas kõik sõjalised lepped Jeruusalemmaga.


Lootuses, et Iisraeli ja Türgi suhted paranevad, on endise Uus-Meremaa peaministri Geoffrey Palmeri juhtimisel koostatud ÜRO raporti avaldamist korduvalt edasi lükatud. Nüüd lekkis aga selle lõppversioon välja juba enne ametlikku avaldamist.

«Iisraeli otsus parduda alusele nii märkimisväärse väega blokaaditsoonist väga kaugel ja ilma lõpphoiatuseta otse enne pardumist oli ülemäärane ja liialdatud,» märgib raport. Seal märgitakse samas ka seda, et abilaev käitus järelemõtlematult, üritades murda mereblokaadi, ning rühm selle reisijaid osutas Iisraeli sõduritele organiseeritult märkimisväärset vägivaldset vastupanu.

Ka leiab see dokument Türgi meelehärmiks ka seda, et mereblokaad Gazale on õiguspärane ja sobiv, sest selle eesmärk on takistada piirkonda relvade viimist. Iisraelil soovitatakse siiski teha juhtunu pärast sobiv kahetsusavaldus ja maksta üheksa surma saanud aktivisti peredele hüvitist.

Türgi president Abdullah Gül jõudis juba enne raporti ametlikku avaldamist kuulutada, et selle sisu on nende jaoks null.

Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu aga teatas, et nüüd on käes aeg, kui Iisrael peab maksma oma ebaseadusliku tegevuse eest. «Esiteks on see hind Türgi sõprusest ilma jäämine,» kuulutas ta eilsel pressikonverentsil.

«Türgi-Iisraeli diplomaatilised suhted on taandatud teise sekretäri tasemele,» kuulutas Davutoğlu. «Kogu diplomaatiline personal üle teise sekretäri taseme peab oma riikidesse naasma hiljemalt kolmapäevaks.»

«Teiseks peatatakse kõik sõjalised kokkulepped Iisraeli ja Türgi vahel,» lisas välisminister.
Iisrael omakorda keeldus Türgi ees vabandamast, öeldes, et tema sõjaväelased vaid kaitsesid iseend. «Iisraelil nagu igal teisel riigil on õigus kaitsta oma kodanikke ja sõdureid,» ütles Iisraeli valitsuse kõneisik BBC-le.

Uudistevõrguga AFP rääkinud kõrge Iisraeli ametnik ütles: «Pärast ametlikku avaldamist teatame me selle raporti vastuvõtmisest, teatud reservatsioonidega.»

Briti uudistevõrgu Istanbuli korrespondendi Jonathan Headi sõnul on suhted Ankara ja Jeruusalemma vahel külmunud juba alates abilaeva intsidendist mullu, nüüd aga langesid võimalikule madalaimale tasemele.

Iisraeli eriväelased laskusid helikopterilt Türgi abiorganisatsiooni IHH laevale Mavi Marmara mullu 31. mai esimestel tundidel. Laev asus tol hetkel 130 kilomeetri kaugusel Iisraeli rannikust. Nende ja laeval olnute vastasseisus sai surma üheksa Türgi aktivisti.
Mavi Marmara aktivistide väitel avasid Iisraeli sõjaväelased tule niipea, kui jõudsid tekile. Viimaste väitel tulistasid nad enesekaitseks.

«Mavi Marmara sündmuste ajal pardusid Iisraeli sõdurid laevale mittesurmavate vahenditega. Neil ei olnud mingit kava kellelegi viga teha,» rääkis BBC-le anonüümne Iisraeli sõjaväeallikas. «Kui kümned IHH aktivistid Iisraeli sõdureid nuiade, nugade ja terastorudega tigedalt ründama asusid, pidid sõdurid end kaitsma.»

«Pärast seda, kui paljud sõdurid selle operatsiooni käigus viga said, tapeti üheksa IHH märatsejat, kes ohustasid nende elusid,» jätkus tema selgitus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles