Mihkelson: Hiina võimalused Eesti mõjutamiseks on suured

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Hiina võimalused Eesti poliitiliste ja ka majanduslike arengute mõjutamiseks kahe riigi suhete halvenemisel on väga arvestatavad, arvas Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Mihkelson rääkis, et Hiina on väga aktiivselt eriti viimastel aastatel kasutanud oma mõjujõudu erinevates maailma regioonides ning Hiinal kui ÜRO julgeolekunõukogu alalisel liikmel on oma sõna öelda ka Eesti pürgimuse osas saada kümne aasta pärast julgeolekunõukogu ajutiseks liikmeks, vahendab ERR Uudised.

Küsimusele, kas Hiinat võis hiljutise dalai-laama visiidi puhul kõige rohkem ärritada mitteametlike kohtumiste kõrge tase, mis tipnes Eesti presidendiga, vastas Mihkelson, et kui vaadata erinevaid varasemaid dalai-laama kohtumisi teistes riikides, siis kohtumine president Toomas Hendrik Ilvesega paistab selle mitteametlikkusest hoolimata selgelt silma.

Mihkelsoni hinnangul ei tohiks välispoliitikat sisepoliitikaga segi ajada, aga seekord läks nii.

Riigikogu liikmega on sama meelt ka välisminister Urmas Paet, kes kinnitas «Aktuaalsele kaamerale», et augustis Tallinnas toimunud poliitikute kõrgetasemelised kohtumised dalai-laamaga on Eesti ja Hiina kahepoolseid suhteid negatiivselt mõjutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles