Eesti toetab kiiremaid viisalihtsustuskõnelusi Gruusia, Moldova ja Ukrainaga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia ja Eesti lipud.
Gruusia ja Eesti lipud. Foto: Toomas Huik/Postimees

Euroopa Liidu välisministrite täna lõppenud kohtumisel Poolas Sopotis arutati suhete tihendamist ELi idapartneriga ning välisminister Paedi sõnul toetab Eesti Euroopa Liidu kiiremaid viisalihtsustuskõnelusi Gruusia, Moldova ja Ukrainaga.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on lootus, et Poola eesistumise lõpuks on võimalik edasi liikuda idapartnerite ELiga lõimumisel, teatas välisministeerium. «Näiteks Ukrainaga lõpetada läbirääkimised assotsiatsioonileppe ja kõikehõlmava vabakaubanduslepingu üle ning Gruusia ja Moldovaga avada vabakaubanduslepingu läbirääkimised,» lisas ta.

Paeti sõnul on oluline ELi idapartnerluse liikmetega hoida selget suunda. «Ilma kindla perspektiivita on meie partneritel raskem reformikursil püsida. Nii on vaja liikuda kiiresti edasi viisalihtsustusprotsessiga. Moldova, Ukraina ja Gruusia puhul on oluline edukalt protsessi jätkata. Armeenia ja Aserbaidžaaniga tuleb alustada viisalihtsustus- ja tagasivõtulepingute läbirääkimisi,» ütles Paet.

Euroopa Liidu idapartnerluse riigid on Eesti arengukoostöö prioriteetriigid ja Eesti toetab nende tihedamat lõimumist ELiga ka arengukoostöö kaudu. 2011. aasta algusest alates tegutseb Eestis Idapartnerluse Keskus, mis ametnike koolituste ja täiendõppe kaudu annab oma panuse idapartnerlusriikide reformide läbiviimisse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles