Aruanne: Eestit võib tabada poliitiline skleroos

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Pettai.
Vello Pettai. Foto: Margus Ansu

Eesti sisepoliitikat ohustab seisak ning poliitikud peaksid püüdma seda vältida, hoiatab värske Eesti inimarengu aruanne.

Aruande üks koostajatest, Tartu Ülikooli võrdleva poliitika professor Vello Pettai rääkis ETV hommikuprogrammis, et Eestit võib tabada nii-öelda poliitiline skleroos, sest sisuliselt jääb kõik samaks ning ühed erakonnad on kogu aeg võimul, vahendasid ERR-i uudised.

Ta hoiatas, et sellisel juhul sarnaneksime Itaalia või Jaapaniga 1970ndatel, kus üks seltskond lihtsalt valitseb 20-30 aastat ning see tähendaks riigile suurt ohtu.

«Eesti näiline stabiilsus peidab ka nõrkusi, sealhulgas ohtu üle institutsionaliseeruda, mis muudab parlamendi (erakondade vähese arvu ning jäiga parteidistsipliini kaudu) üha enam pelgaks kummitempliks, mis ei suuda enam ellu viia om apeamisi põhiseaduslikke eesmärk ehk teha seadusi ja kontrollida täitevvõimu,» seisab aruandes. «Võim liigub seega üha enam valitsuskabineti või üksikute koalitsioonipoliitikute kätesse, kes võivad seejärel kasutada seda võimu oma positsiooni põlistamiseks.»

Aruanne lisab, et eriti tõsine oht on see just Eesti-suguses väikeriigis ning siis, kui parteisüsteem on tasakaalust väljas ja puudub selge väljavaade võimu vahetumiseks, tulenevalt teatud erakondade tõjrutusest õi ebausaldusväärseks sildistamisest (näiteks Keskerakond).

Tallinna Ülikooli Eesti Tuleviku-uuringute instituudi direktor Eerik Terk märkis hommikuprogrammis, et aruanne soovitab Balti riikidel rohkem integreeruda, kuna kolme riiki ei kammitse enam need hirmud, mis olid enne liitumist ELiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles