President Ilves tunnustas täna noort teadlast – Veronika Kalmust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veronika Kalmus
Veronika Kalmus Foto: Margus Ansu

President Toomas Hendrik Ilves andis täna Kadriorus sotsioloogile ja meediateadlasele Veronika Kalmusele üle presidendi kultuurirahastu noore teadlase preemia.


Tänavu kandideeris preemiale kuus teadlast, teatas presidendi kantselei.



«Teie esimene suurem töö käitles meie kõigi kõige esimese õpiku - aabitsa - väärtusstruktuuri muutumisi 20. sajandil. Seega seda, kuidas õpikutes kajastusid ühiskonna arusaamad ja väärtushinnangud,» ütles president Ilves preemiat üle andes.



«Loogilise jätkuna olete jõudnud esimesest õpikust kõige kaasaegsemani. Virtuaalõpikuni pealkirjaga «internet», täpsemalt selleni, kuidas meieni jõudev infotulv mõjutab noorte käitumist ja nende väärtushinnanguid.»



President Ilvese sõnul väärib tunnustust Veronika Kalmuse töö tulevaste teadlaste juhendajana ning ka tulevaste ajakirjanike õpetajana.



President tsiteeris professor Marju Lauristini: «Veronika Kalmust võib pidada Eesti üheks säravamaks ja tuumakamaks noorema põlve sotsiaalteadlaseks. Tema tegevuses on sotsiaalteadustele omane rahvusvaheline ja rahvuslik dimensioon suurepäraselt ühendatud.»



Aastal 2003 kaitses Kalmus sotsioloogia erialal doktoritöö «School Textbooks in the Field of Socialisation», mis keskendus ühelt poolt sotsiokultuuriliste muutuste ja õpikudiskursuse muutuste vahelistele seostele ning teiselt poolt kooliõpikute rollile sotsialisatsiooniprotsessis.



Doktoritöö järgselt on ta keskendunud kahele peamisele suunale: muutuvad väärtushinnangud Eesti siirdeperioodi kultuurikontekstis ning lapsed ja noored kujunevas info- ja tarbimisühiskonnas. Veronika Kalmus osaleb Eesti uurimisrühma juhina ka rahvusvahelises, 21 Euroopa riigi teadlasi koondavas uurimisvõrgustikus EU Kids Online.



SA Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu annab noore teadlase preemiat välja alates 2000. aastast. 75 000 krooni suurust preemiat rahastab kultuurirahastu nõukogu liige Toomas Luman. Möödunud aastal sai preemia keemik Ivari Kaljurand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles