Ootamatut räime hiigelsaaki jagus ka metsloomadele

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räimed.
Räimed. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Saaremaal said Salme kalurid nädalavahetusel räimevõrkudega nelja tonni ringis värsket kala, millele kõigele lõpuks ostjaid ei jätkunudki ja saagist said osa ka metsloomad.

Rekordilist saaki müüdi laupäeval heldelt ja anti ostjatele kala veel kauba pealgi. Siis jagati räime ilma rahata ja lõpuks viisid jahimehed poole tonni ringis kala veel söödaplatsidele metsloomadele söödakski, kirjutas Meie Maa.

«Mul pole sellist asja enne olnud, et ühe korraga ei saa võrke merest välja tuua, pidi kaks korda käima. Möödunud aastal saime paar ämbritäit, sel aastal Leetsa rahu peal uputas meie võrgud kalaga üle. Iga võrgusilma sees oli kala, sellist saaki poleks unes ka osanud näha,» ütles Salme jõesadama kapten Kalle Lepik, kes üle 30 aasta kaluriametit pidanud.

Võrguräime ei saa külmhoonetesse pakkuda, sest kala tuli võrkudest välja raputada ning sellega tuleb kaladel enamasti pea ära ja väljanägemine muutub. Kaubanduslik välimus pole see, mis kastmõrra või noodaga püüdes.

Neli tonni räime oli esimene kala, mis kalurid kuu aega tagasi pidulikult avatud Salme jõesadamasse tõid. «Pole paha enne,» arvas sadamakapten Kalle Lepik.

Tema tütred hakkasid laupäeva hommikul, kui oli teada, et kala tuleb palju, müügitööga tegelema. Panid sildi maantee äärde, et võrguräime on ja tuleb veel. Hakkasid müüma 80 sendiga kilo ja teave Tõusu meeste suurest kalaloomusest liikus suust suhu üsna kiiresti.

Õhtuks tulid mehed uue laariga ja siis hakati anumaid nii täis panema, kui mahtus. Kalavastaline Jaas ütles, et tema tahtis viis kilo, pandi aga 15 kilo ja küsiti viie kilo raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles