Nabalas kaevandada sooviv firma otsib kohtust õigust

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjäär Nabala piirkonnas.
Karjäär Nabala piirkonnas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaevandusfirma Paekivitoodete Tehase OÜ nõuab kohtu kaudu keskkonnaministeeriumi käskkirja tühistamist, mis peatas lubjakivi kaevandamislubade menetlemise Nabala karstialal, kuhu piirkonda jääb ka tuntud Tuhala nõiakaev.

Juunis andis keskkonnaministeeriumi kantsler käskkirja, millega peatati Paekivitoodete Tehase OÜ ja veel kahe ettevõtte kaevandamislubade menetlus seoses MTÜ Tuhala Looduskeskuse esitatud ettepanekuga Nabala Maastikukaitseala moodustamiseks ja Nabala lubjakivimaardla piirkonnas täiendavate uurimistööde tegemisega.

«Me pole vastu, et looduskaitseala jaoks tehakse uuringuid. See on mõistlik ja loogiline, aga ei tähenda, et kaevandamisloa menetlemine peab olema lõpetatud,» rääkis Paekivitoodete Tehase OÜ arendusdirektor Boris Oks. «See käskkiri ei ole meie arvates õige, sest ainult keskkonnamõjude hindamine annab ministeeriumile aluse teha õige otsus, kas kaevandamine on ohtlik ja kas mõju on suur.»

Keskkonnamõjude hindamine (KMH) on üks kaevandamisloa osa. Oks tõi ühe argumendina veel välja, et kaevandamisloa taotlus ja KMH ei annaks nagunii veel õigust midagi kaevata.

«Kaevamisloa ja keskkonnamõjude hindamise protsess käib juba väga palju aastaid, aga looduskaitseala moodustamine on uus asi alles möödunud aasta lõpust,» ütles ta. Oks pakkus, et Nabala piirkonnast huvitunud kaevandajad on uuringutesse matnud juba kümneid miljoneid kroone.

«Ma ei hakkagi diskuteerima, kas looduskaitseala on vaja või mitte. Selge see, et riigis, kus on lubatud kaevandada ja hoitakse lilli, linde ja puid, peab olema balanss,» ütles Oks. «Aga üht asja ei tohi teise asja huvides likvideerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles