Afganistani mässulised panevad rohkem pomme kui iial varem

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herati provintsis pommi otsa sõitnud bussis viga saanud laps sõjaväehaiglas.
Herati provintsis pommi otsa sõitnud bussis viga saanud laps sõjaväehaiglas. Foto: SCANPIX

Afganistani mässulised on tänavu maist juulini pannud rohkem pomme kui iial varem samal perioodil selle sõja jooksul, samas on aga vähenenud otsesed rünnakud koalitsioonisõdurite vastu ning märksa enam pomme leitud üles enne, kui need on jõudnud kellelegi viga teha, kirjutab ajaleht USA Today.


Vaenlase relvapeidikuid on koalitsiooniväed tänavu leidnud rohkem kui kaks korda rohkem kui mullu sama perioodil.

Pentagoni värskeimate andmete kohaselt panid mässulised maist juulini 4472 pommi, mis on 17 protsenti enam kui mullu samal perioodil. Mässuliste pommide plahvatused on põhilise koalitsioonisõdurite surmapõhjus Afganistanis. Kaheksast selles sõjas elu jätnud Eesti kaitseväelasest on pommiplahvatuses langenud neli.

Samas märgib USA kaitseministeerium, et pommid pole väga efektiivne relv, sest sõjavägi on võtnud tarvitusele abinõusid nende avastamiseks enne õhkulendamist.

Mõttekoja Brookings Institution analüütik Michael O’Hanlon ütleb, et suur hulk leitud pomme näitab, et mässulised on hästi varustatud ega anna alla. «Pommide number on jäänud ennustatust kõrgemaks,» märkis ta USA Today’le. «See ei tähenda, et strateegia oleks läbi kukkunud, kuid see tähendab, et meie vastas seisab väga paindlik, väga hästi varustatud mässulisus.»

Selle strateegia tulemusel on viimastel kuudel tapetud ja vangistatud sadu Talibani liidreid ning otseseid rünnakuid koalitsioonivägede vastu oli käesoleva aasta esimeses pooles viiendiku võrra vähem kui mullu samal perioodil. Sama strateegia nõuab ka igapäevaseid patrulle küladesse ja mägedesse, mis omakorda seab sõdurid suuremasse pommi otsa astumise ohtu.
 

Mässuliste pommid Afganistanis
 plahvatas, ohvritegaplahvatas, ohvritetaleiti enne plahvatamist üles
2010 (mai-juuli)15384421
2011 (mai-juuli)154105852
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles