Maavanem: omavalitsustel pole mandaati kooli sulgemiseks

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi maavanem Lembit Kruuse
Viljandi maavanem Lembit Kruuse Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Omavalitsuste juhid on elanikelt saanud mandaadi oma kogukonna eest seismiseks, mitte naabervalla edendamiseks, seega ei olegi neil õigust otsustada koolide sulgemise üle, leiab Viljandi maavanem Lembit Kruuse.

Kommenteerides haridusminister Jaak Aaviksoo ettepanekut, et omavalitsused võiksid õpetajate palku koolivõrgu optimeerimise arvelt tõsta, märkis Kruuse, et omavalitsused on patiseisus: «Omavalitsused ei saa võtta vastu neid ebamugavaid otsuseid, neil ei ole mandaati selleks. Iga omavalitsus seisab oma kooli, oma kogukonna eest, nad ei vaata õpilaskonda kui tervikut riigis. Seetõttu usun, et omavalitsused ei suuda sellest üksinda välja tulla,» ütles ta Postimees.ee’le.

Kolme gümnaasiumi asemel ühe puhta gümnaasiumi luua otsustanud Viljandi linn on tema sõnul küll eeskujulik näide, kuid asja lihtsustas see, et mitu gümnaasiumi oli ühe omavalitsuse piires. «Need omavalitused aga, kus on üks kool piirkonnas, seisavad selle eest väga-väga tugevalt. Võimalikud muutused on ainult omavalitsuste ühinemise puhul, aga ka see on väga visa tulema,» tõdes ta.

Kruuse arvates oleks gümnaasiumide võrgu korrastamiseks lihtsaim moodus need riigistada: «Gümnaasiumid ei peaks olema omavalitsuste omad. Siis saaks riik nende reorganiseerimist ise otsustada, palgaraha sõltuks neist. See annaks edasi liikumiseks võimaliku tee,» arvas maavanem, kelle arvates oleks kogu koolivõrgu riigistamisest täna vara rääkida.

Tema hinnangul pole vallavalitsustel moraalset õigust kooli kinni panna, nad suisa peavad seda väikese arvuga kooli ülal pidama. «Nad lähevad oma kogukonnaga vastuollu. Omavalitsustel on kombeks teha populaarseid otsuseid. See on sisse kirjutatud – kogukond on andnud neile mandaadi enda eest seismiseks. Nad ei andnud mandaati selleks vallavanemale, et mine hakka edendama naabervalda,» viitas ta sellele, et oma piirkonna kooli sulgemine ja laste naabervalda saatmine oleks poliitiline enesetapp. «Suurtel omavalitsustel on lihtsam neid otsuseid teha.»

Nii nagu ta ei näe omavalitsustel suuri võimalusi koolivõrgu ümberkorraldamiseks, ei näe ta nende rahakotis ka lisavahesid õpetajate palgatõusu tarvis. «Omavalitsuste eelarved on täna küll väga kinni keeratud – majanduslangus kärpis neid, tagasi sinna suurt tulnud pole, väike tulumaksukasv pole aidanud. Tänases olukorras ma ei näe võimalusi,» lausus maavanem.

Ta pidas õigeks tagada õpetajate turvatunne ühtlase riikliku palgaga. «Ma usun, et selleks peab olema keskne kokkulepe – õpetajaid on palju, kõik peaksid alluma ühtsetele reeglitele, see peab käima kõigile ühtmoodi,» arvas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles