Reiljani protsessi salalindid jõudsid iga tänaval kõndinuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Reiljani nimi kõlas eile Harju maakohtus ärimeeste omavaheliste vestluste salvestuste kuulamisel mitmel korral.
Villu Reiljani nimi kõlas eile Harju maakohtus ärimeeste omavaheliste vestluste salvestuste kuulamisel mitmel korral. Foto: Artur Sadovski

Villu Reiljani eilsel nn pistiseprotsessil kuulati kaitsepolitsei jälitustegevuse tulemusel saadud ja kiivalt varjatud helisalvestisi nii, et vähemalt esimesel lindil salvestatu oli kuulda kõikides Harju maakohtu saalides, aga ka kohtumaja ees tänaval.



Kell oli 11, kui jõudis kätte kauaoodatud aeg. Riigiprokurör Triin Bergmann sai kohtult loa alustada kaitsepolitsei jälitustegevuse tulemusel saadud ärimeeste omavaheliste vestluste salvestiste kuulamist.



Esimene lindistus oli salvestatud 2006. aasta 9. augustil Tallinna vanalinnas Pikk tänav 71 asuvas söögikohas. Juttu pidid rääkima ärimees Aivo Pärn ja vandeadvokaat Tarmo Sild. Prokurör palus vabandust, et esialgu on lindil müra, pärast minevat paremaks.



Oligi nii. Kuulda võis kilinat-kolinat, siis mingeid pauke, siis nugade-kahvlite klõbinat. Taustaks mängis vahepeal idamaine muusika. Pärn ja Sild said vaevu mõned laused vahetada, kui kohtusaalis tekkis segadus.



Selgus, et kiivalt varjatud salajasi lindistusi kuulavad ka kohtukoridori ukse taga ootavad teleoperaatorid, pöidlad rahulolevalt püsti. Kuid mitte ainult nemad. Salvestisi kuuldi ka teistes kohtusaalides ja nagu üks üllatunud ilmega kohtukordnik ütles, on kõik kuulda isegi kohtumaja ees tänaval!



«No on käpardlikkus!» kommenteeris juhtunut prokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu.


Villu Reiljani kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv ironiseeris: «Et kell 11 läheb avalikuks lintide kuulamiseks, seda oleks võinud varem teatada – publikut oleks veel rohkem olnud.»



Varem oli Pilv ajakirjanikke hoiatanud, et nad pettuvad salvestisi kuulates, sest lintidel on ärimeeste omavaheline loba ja ei midagi erilist. Prokurör Bergmann siiski kogu enam kui 40 lindil olevat «loba» saalis istujaile ette ei mänginud. Ta jättis kuulamata need osad 2006. aasta augusti, septembri ja oktoobri salvestistest, mis võisid paljastada ärisaladust või rääkijate eraelu.



Kuigi kohtusaalis istuvad ajakirjanikud kikitasid kõrvu, oli kuuldu pisteline ja poolik. Mõista võis vaid lausekatkeid, sest heli kvaliteet oli vilets. Jah, selgeks sai, et ärimees Aivo Pärn pidas Rävala 8 kinnistu enampakkumise asjus arvukaid vestlusi Tarmo Silla ja oma äripartnerite Aare Kilbi, Marcel Vichmanni, Anti Selge, Aivar Urmi ja mitme teisega.



Juttu oli ka 1,4–1,5 miljoni krooni andmisest «peremehele, kes advokaadibüroos ei tööta» (advokaadibüroo all mõeldi Lex­tali, mis nõustas keskkonnaministeeriumi; keda peeti silmas peremehe all, võis vaid aimata), samuti sellest, et raha andmine on Vichmanni lahendada, sest Pärn ise seda teha ei julge.



Ühel lindistusel – Urmi ja Pärna omavahelises vestluses – ütles Pärn ka otse välja, et raha «läheks nagu Villule» (mõeldi Villu Reiljanit), sest on «kokkulepe», mida «nad selle raha eest lubasid ja mille nad täitsid» (nähtavasti mõeldi keskkonnaministeeriumi).



Salvestisel ütles Pärn Urmile: «Läksime selle skeemiga kaasa. Kui palju on Reiljanile lubatud, otsustab Marcel.»



Eile kuulas kohus üle ka kaitse tunnistaja, Lextali juristi Diana Annuse, kelle väitel ei otsustanud nende büroo Rävala kinnistu enampakkumise protsessis midagi.



Süüdistuse tunnistaja Aivar Urm eile kohtusse ei tulnud. Selgus, et mees viibib pikemat aega välismaal, mistõttu prokurör Bergmann loobus temast asja arutamise kiiruse nimel. Protsess jätkub 22. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles