Pentus: Nabala kaevandamisloa menetlemist ei saanud jätkata

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nabala karstiala lähedale jääv Tuhala nõiakaev.
Nabala karstiala lähedale jääv Tuhala nõiakaev. Foto: Raigo Pajula

Nabalas kaevandada sooviv Paekivitoodete Tehase OÜ pöördus keskkonnaministeeriumi vastu kohtusse, kuna see lõpetas nende kaevandamisloa menetlemise. Keskkonnaminister Keit Pentus ei pea võimalikuks jätkata loa menetlemist, kuni kaitseala moodustamise ettepanek on läbi vaadatud.

Nabala piirkonnas, kuhu jääb ka Tuhala nõiakaev, taotlevad kaevandamisluba kolm kaevandusettevõtet. Kui MTÜ Tuhala Looduskeskuse esitatud ettepanekuga hakati uurima võimalusi Nabala maastikukaitseala moodustamiseks, katkestati kaevanduslubade menetlus.

«Taotletud kaevandamisload puudutavad piirkondi, mille kohta on tehtud ettepanek maastikukaitseala moodustamiseks,» rääkis keskkonnaminister Keit Pentus. «Kuna kaevandamine mõjutaks ilmselgelt ja pöördumatult maastikukaitseala moodustamise ettepanekus kajastatud loodusväärtusi, siis ei ole võimalik paralleelselt kaitseala moodustamise ettepaneku läbivaatamisega jätkata kaevandamislubade menetlemist.»

Pentus lisas, et ministeerium ei saa lubada kaevandamisega alustamist alal, mille kohta on tehtud kaitseala moodustamise ettepanek.

«Selline käitumine oleks keskkonna suhtes vastutustundetu,» ütles ta. «Sel põhjusel ministeerium looduskaitseseaduse alusel kaevandamislubade menetluse ka peatas.»

Ministri sõnul on Nabala loodusväärtuste esmane inventuur juba tehtud ning selle tulemustega on kõigil soovijatel võimalik tutvuda.

«Ekspertide hinnangul on aga vajalik täiendava inventuuri läbiviimine, mille detailse kava ja sisu koostab keskkonnaamet sel aastal,» ütles Pentus. «Plaanitavad uuringud puudutavad näiteks linnustikku, taimeliike ja ohustatud kooslusi, võimalik, et ekspertide soovituste alusel see loetelu pikeneb.»

Need maastikukaitseala moodustamist puudutava otsuse tegemiseks vajalikud inventuurid ja uuringud saavad aluseks kaitseala vajalikkuse, ulatuse ja režiimi üle otsustamisel.

«Täpset ajaraamistikku on väga keeruline öelda, kuna arusaadavalt peab selle otsuse tegemine olema põhjalikult ja igakülgselt läbi kaalutud ning ekspertide tagant kiirustamine ei oleks kohane,» märkis keskkonnaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles