Minister: Iisrael Türgi ees ei vabanda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli eriväelane mullu 31. mail Mavi Marmaral aktivistide küüsis.
Iisraeli eriväelane mullu 31. mail Mavi Marmaral aktivistide küüsis. Foto: SCANPIX

Iisraeli transpordiministri Israel Katzi kinnitusel ei kavatse juudiriik Türgi ees vabandada mullu Vahemere rahvusvahelistes vetes aset leidnud intsidendi pärast.

Kahe riigi suhted jahenesid oluliselt pärast möödunud aasta 31. mail toimunud juudiriigi eriüksuslaste rünnakut Türgi abilaevale, mil Iisraeli sõjaväelased tapsid mereblokaadi murda üritanud Türgi reisilaeval Mavi Marmara üheksa türklasest aktivisti, vahendas uudistevõrk AFP.

Juudiriik kinnitab, et eriüksuslased tegutsesid enesekaitseks ja vastavuses rahvusvaheliste seadustega, kuid Ankara süüdistab Iisraeli riiklikus terroris ning nõuab Iisaelilt vabandamist ja kompensatsiooni. Suhted kahe riigi vahel on pidevalt jahenenud ning lepituskõnelused pole edu toonud.

«Iisrael kaitses oma huve ja valitsus ei vabanda,» kinnitas Katz, kelle sõnul ei kavatase juudiriik loobuda ka Gaza blokaadist.

ÜRO avalikustas möödunud nädalal mulluse intsidendi kohta raporti, milles raportöörid leidsid, et Iisrael kasutas üleliigset jõudu abilaevastiku peatamisel, kuid juudiriigi kehtestatud mereblokaad Gaza vastu oli seaduslik. Türgi on selles küsimuses aga vastupidisel seisukohal ning nõuab Iisraelilt blokaadi lõpetamist.

«Iisrael säilitab Gaza mereblokaadi, et peatada relvasaadetised Hamasi terroristidele,» kinnitas Katz, viidates kitsast rannariba kontrollivale Palestiina islamistlikule äärmusrühmitusele.

Ka juhtis Uus-Meremaa endise peaministri Geoffrey Palmeri juhitud uurimiskomisjon tähelepanu sellele, et laevale tunginud Iisraeli eriüksuslastele avaldati organiseeritud ja vägivaldset vastupanu.

Türgi on ÜRO uurimisraportit teravalt kritiseerinud ning hoitanud Iisraeli sanktsioonide ja kohtuga. Samuti saatis Ankara eelmisel nädalal välja Iisraeli suursaadiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles