Nikolai II luud osutusid ehtsaiks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsaar Nikolai II ja abikaasa Aleksandra koos nelja tütre ja poja Alekseiga 1914. aastal. Bolševikud mõrvasid terve perekonna 17. juulil 1918. aastal Jekaterinburgis.
Tsaar Nikolai II ja abikaasa Aleksandra koos nelja tütre ja poja Alekseiga 1914. aastal. Bolševikud mõrvasid terve perekonna 17. juulil 1918. aastal Jekaterinburgis. Foto: Topham Picturepoint/ScanPix

Venemaa viimase tsaari Nikolai II maisteks jäänusteks peetud säilmete kuulumine imperaatorile on tänu DNA-testidele ka teadlaste lõpliku kinnituse saanud.

 

Interfaxi andmetel jõuti selgusele pärast ameerika ja vene spetsialistide viimast ekspertiisi, mille tulemustega saab tutvuda täna Jekaterinburgis toimuval konverentsil.

USA relvajõudude laboris teostatud uurimise käigus võrreldi Nikolai II arvatavate luude geneetilist koodi ühelt tsaarile kuulunud särgilt saadud vereplekiga. Ermitaažis säilitatavat särki kandis tollal veel tsareevitš olnud Nikolai nurjunud atentaadi ajal 1891. aastal Jaapanis.

Nikolai II langes koos oma perega bolševike ohvriks pärast oktoobrirevolutsiooni ning nende surnukehad leiti Jekaterinburgi lähedalt alles 1991. aastal. Ehkki ametlikult olid tsaari luud juba ammu ehtsaiks tunnistatud ning ümber maetud, leidus siiski veel kahtlejaid, kelle veenmiseks viimane ekspertiis korraldatigi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles