Eesti kaitseväelased leidsid 14 isevalmistatud lõhkekeha

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinide otsimine metallidetektoriga.
Miinide otsimine metallidetektoriga. Foto: Peeter Kuimet/Postimees

Afganistanis Helmandi provintsis teeniv Eesti jalaväekompanii leidis eile oma vastutusalast 14 isevalmistatud lõhkekeha.

«Esmane vihje isevalmistatud lõhkekehade võimaliku asukoha kohta tuli kohalikult elanikult,» rääkis Estcoy-12 kompaniiülem major Martin Kukk.

Tema sõnul oli Luy Mandah küla, mille turvalisusega Estcoy hetkel tegeleb, mõned aastad Talibani täieliku kontrolli all. «Peale kahte kuud külas opereerimist on tekkimas esimesed märgid sellest, et kohalikud on hakanud huvi tundma vabast liikumisest, näidates kätte isevalmistatud lõhkekehade asukohad, ning tsiviilprojektidest nagu turu taastamine,» lisas major Kukk.

Estcoy-12 kaitseväelased on mais alanud teenistuse jooksul leidnud ligi 70 isevalmistatud lõhkekeha ja kolm suuremat ning kaks väiksemat lõhkekehade valmistamise vabrikut.

Eesti jalaväekompanii peamisteks ülesanneteks on domineerida oma vastutusalal, kindlustada kohaliku kogukonna turvalisus ning koostööd Afganistani julgeolekujõudude ja valitsusega.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast, staabiohvitseridest ja staabiallohvitseridest. Kokku teenib Afganistanis ligi 165 kaitseväelast. Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles