Kolmandik Vene Teatri näitlejatest lahkus sisepingete tõttu trupist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Toman
Eduard Toman Foto: SCANPIX

Vene Teater alustab 64. hooaega uuendatud trupi ja repertuaariga. Millal viiakse läbi konkurss teatri direktori kohale, otsustab nõukogu järgmisel nädalal.


Vene Teatris jätkuvad keerulised ajad – erimeelsuste tõttu teatri kunstilise juhi Natalja Lapinaga lahkus hooaja eel teatrist kaheksa näitlejat, sealhulgas Vene Teatri magnetiks peetud Eduard Toman.

Millal ja mis tingimustel toimub konkurss teatri direktori ametikohale, võib selguda 12. septembril, mil istub koos teatri nõukogu. Praegu töötab selles ametis kohusetäitjana teatrifestivali Kuldne Mask Eestis korraldaja Svetlana Jantšek.

Vene Teatri kollektiivi ja kunstilise juhi Natalja Lapina vastasseis algas traagilisest õnnetusest aprilli lõpus, kui teatri katuselt kukkus surnuks koosseisuväline näitleja Andrei Zubkov.

Kuna saatuslikul hetkel viibis Zubkoviga katusel teiste seas ka Lapina, soovis osa teatri kollektiivist, et Lapina võtaks ametlikult vastutuse ja lahkuks teatrist. Seetõttu kirjutasid 21 näitlejat ja veel mõned töötajad kultuuriministrile kirja, milles seisis, et kollektiiv ei saa jätkata koostööd Lapinaga.

Kollektiivi nõudmine jäi täitmata, Lapina jätkab teatri kunstilise juhina. Näitlejatele pakkus teater nende silmis ebasoodsatel tingimustel lepinguid, mille tulemusena lahkus teatrist kaheksa näitlejat. Lisaks peab teater ühe lahkuda soovinud näitlejaga veel läbirääkimisi.

Rollilepingust keeldunud ja teatrist lahkunud Aleksandr Kutšmezov rääkis, et eelmise hooaja üheteistkümnest lavastusest pakuti talle uuel hooajal rolli vaid ühes, ja seda lavastuses, mida oli plaanis mängida vaid kaks korda terve hooaja jooksul.

Esmaspäeval mängis ta viimast korda Dovlatovi festivali raames Eesti Draamateatri väikse saali laval Jelena Skulskaja ja Tatjana Kosmõnina lavastuses «Loeme Dovlatovit», seejärel kavatses ta asjad pakkida, kolida kodulinna Narva ja alustada uut elu.

«Näen selles olukorras võimalust uueks stardiks,» sõnas Kutšmezov. «Põen veel nädala ja siis asun tegutsema. Ma ei muretse nii palju enda, vaid teatri vanema põlvkonna pärast, neil ei ole võrreldes minu, noore inimesega, nii kerge uus­i asju alustada.»

Kolm staažikat näitlejannat Lidia Golovataja, Lilja Šinkareva ja Jelena Jakovleva jätkavadki teatris rollilepinguga, mille järgi saab tasu mängitud etenduste arvu alusel. Minimaalne brutotasu peaosa eest on 48,96 eurot korra eest.

Teatrist lahkunud Oleg Štsigo­retsiga sõlmis lepingu Moskvas hinnatud Malõi teater.
Üks väljapaistvamaid ja tuntumaid Vene Teatri näitlejaid Aleksandr Ivaškevitš jätkab teatris tööd. «Peame selle üle elama,» kommenteeris ta teatris toimuvat. «Praegu on veel väga palju küsimusi, millele tahaks vastust saada.»

Teatris jätab ka ETV 2 saatejuhina tuttav Ilja Nartov, kes oli pärast traagilist aprillisündmust teatri juhtkonna üks teravamaid kritiseerijaid. «Jah, ta jäi truppi. Enamgi, ma tahaks väga, et Ilja oleks teatris rohkem hõivatud,» lausus direktori kohusetäitja Jantšek. 

Jantšeki sõnul elab teater näitlejate lahkumist valusalt üle, sest tegu on inimeste ja nende saatustega. «Kuid kui rääkida sellest, kui märgatavalt muutub teater mingi konkreetse inimese puudumisel, siis on jutt kindlasti Eduard Tomanist.»

Svetlana Jantšeki sõnul on olukord teatris töine, proovid käivad. Kuid kuna juunis ei saanud uute proovidega alustada, lükkub hooaja algus septembrist oktoobrisse.

Lahkunud näitlejate asemel alustab Vene Teatris tööd seitse uut näitlejat, nende seas neli Peterburi teatriakadeemia lõpetanut: Ivan Aleksejev, Aleksandr Žilenko, Daniil Zand­berg ja Mihhail Krjatšok. Lisaks täiendavad truppi GITISe lõpetanud Dmitri Kordas, EMA lavakooli lõpetanud Jekaterina Kordas ning Vene Teatri stuudio lõpetanud Anastassia Tsubina.

Jantšeki arvates vajas teater niikuinii uusi näitlejaid. «Kuid uuendused toimunuks järk-järgult, kui poleks juhtunud seda, mis juhtus. On võimalik, et näitlejad, kes ei kuulu praegu truppi, võtavad meie projektidest osa,» rääkis Jantšek.

Sel aastal jõuab Vene Teatris publikuni lausa viis esietendust, see on viimaste aastate suurim arv. Sügishooaeg avatakse 14. oktoobril «Kolme musketäriga».

Jantšeki kinnitusel plaanitakse kogu hooaja jooksul koguni kümmet esietendust, mis tähendab, et mõned vanad etendused võetakse kavast maha. «See on normaalne iga-aastane praktika.

Mängida ja hoida etendusi igavesti ei saa ja dekoratsioonid võtavad palju ruumi,» nentis Jantšek, tuues näiteks lavastuse «Häda mõistuse pärast». Kaob ka kontsert­etendus «Meie kino laulud»,  mõlemas tegi kaasa Eduard Toman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles