Eesti passiga vene noored suhtlevad eestlastega rohkem

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk / Scanpix

Kui vene noorel on Eesti pass, on tal tõenäoliselt ka rohkem eestlasest sõpru või töökaaslasi kui nn halli passi omanikul.

USA Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse (CSIS) küsitluse kohaselt on ligi pooltel (48 protsendil) 16-29-aastastel välismaalase passiga Eesti elanikel üksnes venelasest sõbrad ja tuttavad. 39 protsendil halli passi omanikel on lisaks mõni üksik tuttav eestlane. Need kaks rühma moodustavad välismaalase passi omavatest noortest kokku 87 protsenti.

12 protsendil neist on eestlasest-venelasest sõpru pooleks ning ühel protsendil on eestlased enamuses.

Vene rahvusest Eesti kodanike puhul on sõbrad üksnes venelased kolmandikul juhtudest, peamiselt venelased aga 44 protsendil juhtudest. Mõlemaid võrdselt on 19 protsendil ning peamiselt eestlased 4 protsendil.

Veelgi enam rahvuspõhiselt suhtlevad aga eesti noored – kas kõik või enamik sõpru on eestlased neist kokku 94 protsendil.

Kas puhtalt või peamiselt venelastega töötab koos 63 protsenti halli passi omanikest, vene juurtega Eesti kodanike puhul on sama näitaja 44 protsenti. Eestlaste puhul aga töötatakse rahvuskaaslaste keskkonnas 82 protsendil juhtudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles