Iisrael: Türgi sõjalaevade saatmine tähendaks tõsist ohtu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli eriväelane mullu 31. mail Mavi Marmaral aktivistide küüsis.
Iisraeli eriväelane mullu 31. mail Mavi Marmaral aktivistide küüsis. Foto: SCANPIX

Iisraeli luureminister Dan Meridor nimetas tõsiseks ohuks Türgi valitsuse lubadust saata sõjalaevad Gazasse teel olevaid abilaevu eskortima.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan ütles AFP teatel eile, et mereväele antakse ülesanne kaitsta suletud Gaza sektorisse humanitaarabi viivaid abilaevu. Iisrael on  Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas kontrollitava Gaza vastu kehtestanud aga mereblokaadi.

«Nüüdsest ei luba me neil laevadel langeda Iisraeli rünnakute sihtmärgiks,» kinnitas Edogan, viidates mullu 31. mail toimunud juudiriigi eriüksuslaste rünnakule Türgi abilaevale, mil Iisraeli sõjaväelased tapsid mereblokaadi murda üritanud Türgi reisilaeval Mavi Marmara üheksa türklasest aktivisti.

«On parem jääda vaikseks ja oodata,» ütles Meridor juudiriigi armeeraadiole antud kommetaaris ja lisas: «Me ei soovi sellistele [verbaalsetele] rünnakutele vastates olukorda süvendada.»

Kui Türgi peaks üritama Gazale kehtestatud mereväeblokaadist jõuga läbi tungida, tähendaks see rahvusvaheliste seaduste rikkumist, kinnitas Meridor.

ÜRO avalikustas möödunud nädalal mulluse intsidendi kohta raporti, milles raportöörid leidsid, et Iisrael kasutas üleliigset jõudu abilaevastiku peatamisel, kuid juudiriigi kehtestatud mereblokaad Gaza vastu oli seaduslik. Türgi on selles küsimuses aga vastupidisel seisukohal ning nõuab Iisraelilt blokaadi lõpetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles