Ettevõtete investeeringud kahanesid ligi viiendiku võrra

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Ettevõtlussektori kolmanda kvartali investeeringud põhivarasse vähenesid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes ligi 18 protsenti, teatas statistikaamet.


Kui esimeses kvartalis kasvasid investeeringud aastaga 10 protsenti, siis teises kvartalist algas langus ja investeeringud vähenesid 4 protsenti. Kolmandas kvartalis investeeriti juba ligi viiendiku võrra vähem kui aasta tagasi.

Langus oli tingitud eelkõige investeeringute vähenemisest hoonete ja rajatiste ehitamisse. Nende ehitamine vähenes eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes 23 protsenti.

Investeeringute kiire vähenemine annab tunnistust ettevõtete ebakindlusest ja laenutingimuste karmistumisest. Laenu saamine on raskendatud ning pankade riskimarginaalid kasvanud. Isegi omades finantseerimisvõimalust, hindavad ettevõtted riske konservatiivsemalt.

Ettevõtted müüsid kolmandas kvartalis kaupu ja teenuseid jooksevhindades 170 miljardi krooni eest ehk 1,5 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

Suurima osa müügitulust andsid kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtted, vastavalt 43 ja 20 protsenti müügitulu kogumahust.

Müügitulu kasvu pidurdabki põhiliselt kaubanduse läbimüügi aeglustumine hinnatõusust tingitud tarbimise vähenemise tõttu. Tarbijahinnad kasvasid kolmandas kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 10,9 protsenti.

Ettevõtlussektori kasum vähenes tänavu kolmandas kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes viiendiku ja jäi eelmise kvartali tasemele. Ettevõtted teenisid kolmandas kvartalis 11,5 miljardit krooni kasumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles