Salme muinaslaeva kontuurid maeti kinni

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogiadoktor Jüri Peets Salme muinaslaeva väljakaevamistel
Arheoloogiadoktor Jüri Peets Salme muinaslaeva väljakaevamistel Foto: Mihkel Maripuu

Eilne päev oli arheoloogidele raske just emotsionaalselt, kui nende kahe aasta vältel kestnud Salme muinaslaeva väljakaevamiste asukoht kinni maeti.

«Kurb on selline arheoloogia objekti lõpetamine, seda on siin aastaid pingsalt välja kaevatud ja vaeva nähtud ning hetkel toimub siin labane hävitamine,» ütles arheoloogiadoktor Jüri Peets Saarlane.ee-le.

Arheoloogiliste väljakaevamiste ekspeditsiooni juhi Peetsi sõnul on Salme muinaslaev väga keeruline objekt, sest paljud asjad olid siin omavahel seotud, luustikke oli väga palju, samuti esemeid ja need kõik olid väga väikese ala peal. «Mismoodi need luustikud, mida oli seal kokku 3006, seostuvad nende esemetega, tuleb ära teha suur uurimustöö.»

Salme muinaslaev on vanim Läänemerest leitud purjelaev - see on pärit aastast 750 ning on 17,5 meetri pikkune ja 3 meetri laiune.

Fotosid Salme muinaslaeva kontuuride kinnikatmisest näeb siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles