Ilves: 11. september 2001 oli sõjakuulutus meile kõigile

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Peeter Langovits/Postimees

President Toomas Hendrik Ilves osaleb täna Tallinna Niguliste kirikus mälestuskontserdil, millega meenutatakse 2001. aastal Ameerika Ühendriike tabanud terrorirünnakute ohvreid.

«Kümme aastat tagasi, 11. septembril 2001, tungis kurjus meile kallale. Rünnakud New Yorgis ja Washingtonis olid rünnakud demokraatlikule maailmale. Sõda Ameerika Ühendriikide vastu oli sõjakuulutus meile kõigile. Astudes koos liitlastega USA kõrvale, olime me ühtsed ka ennast kaitstes, sest teame ja usume NATO üht olulist põhimõtet: rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu,» ütles Eesti riigipea.

Tema sõnul ei ole võitlus kurjusega kättemaks. «See oli ja on võitlus fanaatilise, purustava vihkamisega, mis hävitas Afganistani kui riigi, nõrgestas regiooni laiemalt ning ohustas ja ohustab siiani demokraatlike maade julgeolekut.»

«Me oleme võitnud keerulisi lahinguid, aga me pole veel võitnud 10 aastat tagasi alanud sõda kurjusega. Vastane on meid rünnanud, ka Euroopas ja meil on olnud kaotusi – Londonis ja Madridis hukkusid süütud mehed, naised, lapsed,» meenutas riigipea.

«Ent meie jõud on meie otsustavuses ja üksmeeles. Aga samuti mõistmises, et uued terrorikolded ei teki ja senised saab maha suruda ka toetades vabadust seal, kus see tärkab; aidates üles ehitada riike, kes meie abi vajavad ja tahavad; pakkudes võimalust toime tulla inimestele, kes elavad tingimustes, mis sünnitab tigedust ja kurjust,» sõnas president Ilves.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles