F-16 piloot: olin 9/11 valmis kamikazeks hakkama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-16 hävituslennuk
F-16 hävituslennuk Foto: SCANPIX

Eile mälestati USAs ja veel mitmel pool maailmas kümne aasta möödumist 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakutest.

Leitnant Heather Penney oli üks kahest hävituslendurist, kes said ülesandeks rünnata Washingtoni suunas teel olnud kaaperdatud reisilennukit, edastab AFP.

2001. aastal peeti terrorirünnakut USA pinnal võimatuks ning selle tõttu ei oldud Washingtoni lähistel asuvas Andrewsi õhujõudude baasis häireolukorraks valmis.

Kuid kui käsk tuli, pidi kiiresti tegutsema.

Heather Penney ja Marc Sasseville said korralduse õhku tõusta ilma ühegi raketita, samal ajal relvastati veel kahte F-16 hävitajat rakettidega.

Valge Maja edastas õhujõudude baasi käsu, mille kohaselt F-16 hävitajad pidid mis tahes hinnaga hävitama lennukid, mis keeldusid maandumiskäsule allumast.

Ilma rakettideta oli neil vaid üks võimalus.

«Meil ei olnud võimalik neid alla tulistada. Me olime valmis vastu reisilennukit sõitma – kamikazeks hakkama. Mu kaaslane teatas, et ta võtab kokpiti, mina aga lennuki sabaosa,» meenutas Penney, viidates samas Teise maailmasõja aegsetele Jaapani enesetapulenduritele.

Penney sõnul olevat ta enne veel mõelnud, et kas ta jõuab enne kokkupõrget katapulteeruda.

Penney sõnul oli ta õhku tõustes kindel, et ta missioonilt tagasi ei tule.

Kuid lend 93 ei jõudnudki Washingtoni, kuna lennukis olnud reisijad ründasid pardal olnud terroriste ja lennuk kukkus Pennsylvanias alla.

F-16 piloodid kuulsid juhtunut hiljem.

«Lennul 93 olnud hukkusid kangelastena. Kui meie plaan oleks käiku läinud, oleks nad ikkagi surma saanud. Pidin tagama, et tsiviilohvreid oleks lennukite alla kukkudes maapinnal minimaalselt,» sõnas Penney.

Hävituslendur lisas, et 11. septembril 2001. aastal oli ta täiesti tundetu.

«Tegemist ei olnud sellega, et suutsin oma tunded kontrolli all hoida. Mul ei olnudki neid. Tundsin adrenaliinilaengut. Mõtlesin vaid, et jumal ära lase mul läbi kukkuda,» meenutas piloot.

Penney oli üks esimesi USA naishävituslendureid. Ta osales Iraagi sõjas ja sai majori auastme. Nüüd tegutseb ta firmajuhina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles