Litvinenko mõrvas kahtlustatav õrritas Briti peaministrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduuma saadik Andrei Lugovoi.
Vene riigiduuma saadik Andrei Lugovoi. Foto: SCANPIX

Endise Nõukogude spiooni Aleksandr Litvinenko tapmises kahtlustatav Andrei Lugovoi sõnul poleks tal midagi vastu kohtumisele Moskvas viibiva Briti peaministri David Cameroniga.

Briti politsei süüdistab endist KGB agenti Lugovoid Litvinenko mürgitamises polooniumiga Londonis 2006. aastal.

Nüüdne riigiduuma saadik Lugovoi ütles ajalehele Daily Telegraph, et britid on mõrvajuhtumit uurinud haletsusväärselt ja lisas, et oleks aeg edasi liikuda. Briti võimud tahavad ta kohtu ette tuua, kuid parlamendiliikmena ei saa Lugovoid teisele riigile välja anda.

«Viis, kuidas britid on seda küsimust arutanud, on ebakorrektne, labane ja haletsusväärne,» ütles Lugovoi. «Minu sõnum David Cameronile on selline: lõpetage olukorra politiseerimine, lõpetage selle küsimuse tõstatamine kõrgel tasemel Vene poliitikutega ja liikuge edasi.»

Lugovoi kohtuks enda sõnul hea meelega Cameroniga. «Võiksime arutada Briti-Vene suhteid. Kuid ma ootan endiselt tema kutset,» lisas ta naerdes.

Lugovoi oleks valmis tapmise pärast kohtu ette astuma Venemaal – sellega pole London nõus –, kuid mitte Suurbritannias. Lugovoi sõnul on Suurbritannia nõrk, liberaalne ja liigselt salliv maa. Litvinenko surmaga on tema arvates seotud hoopis Briti eriteenistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles