Jahimees hundivabast Saaremaast: me ei saa loodust ringi muuta

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt.
Hunt. Foto: SCANPIX

Saaremaa talupidajate liit tegi lammaste murdmisele viidates ettepaneku, et saar võiks olla hundivaba. Saarte Jahimeeste Seltsi juhatuse liige Andrus Sepp ei pea õigeks nii ulatuslikku sekkumist loodusesse.

«Kas nulltolerantsi on looduses millegi suhtes üldse võimalik teha? Me ei saa ju loodust ringi muuta,» ütles Sepp. «Pole mõtet kedagi süüdistada, et meie ümber on selline loodus nagu ta on.»

Taluliidu mure tulenes sellest, et Saaremaal on viimasel ajal aset leidnud ridamisi lammaste murdmisi. Sepa sõnul poleks aga huntidest lahti saamisel pikaajalist kasu, sest talvel pääseksid nad mandrilt üle jää taas saarele.

Kui varasemal ajal on räägitud, et Saaremaal on kolm hunti, siis on Sepa sõnul neid täna kindlasti rohkem, sest neid on järjest enam nähtud. Ka noori hunte on nähtud. Seetõttu võib juba praegu Saaremaal lasta ühe hundi, kuigi jahihooaeg algab alles novembris.

«Hunt pole lihtne jahiuluk ja luba ei tähenda seda, et uluk kütitakse ära,» ütles Sepp. «Jahimees pole selline, et läheb metsa ja kukub paugutama. Pean nägema, mida lasen, tagama ohutuse, aga täna läheb kell üheksa juba pimedaks.»

Ta lisas, et Saaremaal on kindlasti ka hulkuvaid koeri ning pole välistatud, et osa hundi kaela aetud lammaste murdmisi on koerte töö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles