Padar: igasugune kokkuhoid on täna jumalale meelepärane

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar riigikogu hoones jõulueelsel käsitöönäitusel.
Ivari Padar riigikogu hoones jõulueelsel käsitöönäitusel. Foto: Peeter Langovits

Rahandusminister Ivari Padar ütles täna rahanduskomisjonis suure kompromissi tulemusel valminud 2009. aasta eelarve üle kahe miljardi krooni ulatuvaid kärpeid kommenteerides, et igasugune kokkuhoid on praegu jumalale meelepärane asi.


Tegelikult soovinuks ta enda sõnul, et erakondadel olnuks rohkem julgust kulusid kokku tõmmata. «Nüüd tuleb 2010. aasta eelarvega edasi minna ja tähelepanelikult jälgida, mis hakkab juhtuma tuleval aastal, et kindlalt Maastrichti kriteeriumi raames püsida.»

IRLi ettepaneku kohta koostada pärast esimese kvartali majandustulemuste ilmnemist, juhul kui need peaksid halvad olema, kohe jõuline negatiivne lisaeelarve, ütles Padar, et kahjuks ei võtnud IRL kuulda sotside ettepanekut teatud kulude külmutamiseks esimesel poolaastal.

Lisaks kaitse- ja palgakulude külmutamisele panid sotsiaaldemokraadid ette vanemahüvitise piirmäära allapoole toomist, millega oleks kokku hoitud 250 miljonit krooni, kuid sedagi ettepanekut koalitsioonipartnerid ei toetanud. Nagu ka teehoiule mineva summa külmutamist.

Tuleva aasta kohta ütles Padar, et kindel on vaid see, et kevad saabub märtsis ja suvi juunis. «Selge on ka see, et lihtne see aasta ei tule ja erinevateks ootamatusteks tuleb valmis olla. Kui on vaja piirata kassast väljamakseid, siis tuleb neid ka piirata.»

Küsimusele, kas negatiivne lisaeelarve tuleb, vastas rahandusminister: «Tahaks väga, et ei tuleks, aga midagi pole välistatud. Seetõttu oligi minu ettepanek hoida teatud kulutusi poole aasta jooksul kinni. Aga midagi ei ole teha, see ei õnnestunud.»

Padari sõnul on väga tähtis, mis juhtub tuleval aastal Eesti ettevõtetega, kuid paljuski sõltub see ekspordist ja see omakorda sellest, mis juhtub mujal maailmas ning milliseks kujuneb krediitide kättesaadavus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles